Ivan Ivačković

Između krajnosti

Vodič kroz albume Azre i Džonija Štulića.

Albumima Azra, Sunčana strana ulice, Ravno do dna ili Filigranski pločnici Branimir Džoni Štulić i Azra načinili su početak osamdesetih zlatnim dobom jugoslovenskog rokenrola. Knjiga Između krajnosti pošten je i objektivan pogled na Štulićevu diskografiju, kako sa Azrom, tako i samostalnu. Ivan Ivačković, jedan od naših vodećih rok kritičara, slavi Džonija kao najvećeg generacijskog pesnika i glasnogovornika, ali ne podilazi mitovima i ne pothranjujezablude stvorene tokom njegovog holandskog egzila. Uz korisne dodatke — osvrt na nastanak Azre i rezime o njenom značaju i trenutnoj Štulićevoj poziciji — Između krajnosti je nezaobilazno štivo za sve kojima su ova grupa i njen frontmen stari znanci, kao i one koji njihovu muziku tek treba da otkriju. Knjiga pisana s ljubavlju, ali znalački i nepodmitljivo. Knjiga na kakvu se dugo čekalo.
262 printed pages

Impressions

  Slobodan Gabrićshared an impression2 years ago

  Svaka cast na ovoj knjizi. Svi mi koji nismo kriticki dorasli, mozda cemo sada prihvatiti neke cinjenice i shvatiti sustinu Stuliceve osame. Izgleda da ipak nije sve kao na filmu ;-)

  Boris Šumanshared an impression2 years ago

  Hirurški precizna autopsija idola generacije koji više nema ni sa čim, ni sa kim, a ni protiv koga.

  b2595425277shared an impression8 months ago
  🚀Unputdownable

Quotes

  Nenad Zafirovićhas quotedlast month
  Azra je bila stožer plemenitog zajedništva i amblem zalaganja za slobodu ličnog izražavanja. Njene pesme bile su lozinke onih što su se borili za principijelnost, a protiv licemerja, za poštenje, a protiv demagogije i politikantstva.
  Nenad Zafirovićhas quotedlast month
  Nesposoban da se povuče na vreme i sa dostojanstvom, doživeo je sunovrat čija je snaga jednaka snazi njegovog strelovitog uspona.
  Nenad Zafirovićhas quotedlast month
  Za opšte balkansko poprostačenje biće okrivljavani drugi. Štulić će se, kao i za ostale nepodopštine, provući bez osude, mada je tom poprostačenju još od 1986. davao veliki i žalostan doprinos. Zaštitiće ga jednostavna činjenica da živi na Zapadu. Balkan je devedesetih pao u duboku provincijalizaciju, pa je maltene na svakoga ko živi „u svetu“ počeo da gleda sa inferiornošću. Do dana današnjeg tu se slabo šta promenilo. Tako je i Štulić kod mnogih zadržao imidž mudraca kojeg je njegovo rodno tlo nedostojno i koji je pripao „svetu“, iako zapravo tamo nije postigao baš ništa.

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 992
  • 4.1K
  Dragan
  Biografije
  • 19
  • 105
  nefertiti0412
  Nase
  • 200
  • 24
  ZokaT
  Moje knjige
  • 136
  • 21
  Vladan Radojicic
  Nefikcija
  • 64
  • 5
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)