sr
David Albahari

Mamac i cink

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
Romani Mamac i Cink zauzimaju jedinstveno mesto u Albaharijevom stvaralaštvu. Posvećeni uspomeni na njegove roditelje, čiji su portreti oslikani s posebnim nadahnućem i stvaralačkom energijom, oni su istovremeno ogledalo piščevog života, njegovih uverenja i zabluda.
Mamac je roman o majci, toj pouzdanoj sili koja je bila stub piščeve porodice, nenametljivoj, a ipak duboko utkanoj u sve pore njegovog života. Suočavana s tragičnim gubicima, pod udarom istorijskih zbivanja koja su težila da je unište, ona je uspevala u onome što pisac nikad nije savladao — da živi život, otvorenih očiju dočekujući ono što joj on donosi. U gustom tkanju naracije pripoveda se upečatljiva priča o porodici, tragediji i gubitku, i istorijskom usudu našeg podneblja. Roman je nagrađen Ninovom nagradom, doživeo je više izdanja i preveden je na šesnaest jezika.
Odnos oca i sina je često komplikovan, a pripovedač u romanu Cink žudno i radoznalo hoda kroz paradoks tih osećanja, ne znajući ni sam kuda će ga ona odvesti. Ovaj rani Albaharijev roman predstavlja važnu tačku u njegovom stvaralaštvu, i pruža nam uvid u nastanak njegovog romanesknog izraza.
This book is currently unavailable
268 printed pages

Impressions

  Jasna Prokovićshared an impression7 months ago
  🙈Lost On Me

  Prvo sam mislila da je predgovor, reč urednika, nekog bliskog..(možda i jeste), ali to je trajalo i trajalo..opisi svakog Albaharijevog dela, analiza, citati, šta je pisac hteo da kaže..morala sam da izađem iz teksta da se podsetim koju knjigu čitam. Negde na 21% knjige, jedva primetite reč "mamac" i da je pisac počeo pripovedanje, ali mene više nije moglo zainteresovati, zbog uvoda. Možda neki drugi put.

  Gogillicious13shared an impression9 months ago
  👍Worth reading

  Kristina Antonijevicshared an impressionlast year
  👍Worth reading

Quotes

  Jasna Prokovićhas quoted7 months ago
  Godinama smo morali da je ubeđujemo da je električni šted­njak bolji od šporeta na drva, da je električni bojler praktičniji od kazana koji se zagrevao vatrom od daščica, novina i komadića uglja. Posedovala je upornost koju je otac, u ono vreme, označavao kao „bosansku tvrdoglavost“. Kada bi ona rekla „ne“, to je bilo „ne“; nije bilo drugog znače­nja, drugog tumačenja, drugog čitanja. Morale su da prođu godine da bi ona, posle „ne“, rekla „da“, a i tada je ostajala sumnjičava, spremna da nas, premda bez zlobe, podseti na svoje izvorno odbijanje. U suštini, bila je u pravu. Novi aparati su se brzo kvarili, pregorevale su ringle, grejači i osigurači, popu­štali magneti, taložio se kreč­njak. Šporet na drva je trajao večno. Ceo život nije bio dovoljan da mu sagore šamotne oplate. Nema razloga, smatrala je majka, da bude drugačije. Život nije promena, smatrala je, život je ponavljanje.
  anjaovdehas quoted5 months ago
  Nekad me je gonio strah, nekad strepnja, nekad nada; nikad me nije gonila ljubav.
  anjaovdehas quoted5 months ago
  Naravno, pisanje je zaludan posao. Nikada neće biti reči koje će zameniti srce; nikada neće biti potpunih opisa; nikada neće biti slo­va koja će znati šta trava oseća.

On the bookshelves

  Bookmate
  Bestseleri
  • 172
  • 223
  Bookmate
  NIN-ova nagrada
  • 12
  • 159
  Adriana Branković
  Romani
  • 31
  • 40
  nefertiti0412
  Nase
  • 200
  • 21
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)