sr

David Albahari

Books

Quotes

Jovana Stokićhas quoted2 years ago
Piljio sam u te dve godine koje su kao gusenice obrstile listove sa mog stabla. Morao sam šaka­ma da pritisnem grudi, toliko mi je srce udaralo. I Gec, ili Majer, jednom se uhvatio za srce, ali to je bilo onda kada je „zaureru“ pukla zad­nja osovina. Meni je pucao život, u tome je bila razlika. Osovina može da se zavari i da posle bude, što kažu, kao nova, a život, kada jed­nom pukne, pretvara se u stalno ćopanje. Kud god kreneš, saplićeš se, nema tu nikakve popravke.
Jasna Prokovićhas quotedlast year
Godinama smo morali da je ubeđujemo da je električni šted­njak bolji od šporeta na drva, da je električni bojler praktičniji od kazana koji se zagrevao vatrom od daščica, novina i komadića uglja. Posedovala je upornost koju je otac, u ono vreme, označavao kao „bosansku tvrdoglavost“. Kada bi ona rekla „ne“, to je bilo „ne“; nije bilo drugog znače­nja, drugog tumačenja, drugog čitanja. Morale su da prođu godine da bi ona, posle „ne“, rekla „da“, a i tada je ostajala sumnjičava, spremna da nas, premda bez zlobe, podseti na svoje izvorno odbijanje. U suštini, bila je u pravu. Novi aparati su se brzo kvarili, pregorevale su ringle, grejači i osigurači, popu­štali magneti, taložio se kreč­njak. Šporet na drva je trajao večno. Ceo život nije bio dovoljan da mu sagore šamotne oplate. Nema razloga, smatrala je majka, da bude drugačije. Život nije promena, smatrala je, život je ponavljanje.
Drago Palibrkhas quoted4 months ago
Tal­mudu piše, rekao je, da ako ne znaš kuda ideš, onda će te svaki put tamo odvesti. A šta će biti, pitao sam, ako znaš kuda ideš? Onda put nije važan, rekao je Jaša i okončao razgovor.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)