Arundati Roj

Bog malih stvari

Dobitnik Bukerove nagrade.
Proslavljeni roman o imućnoj indijskoj porodici koju je 1969. godine jedan sudbonosni dan promenio zauvek.

Svi su oni prekršili pravila. Svi su stupili na zabranjeno tle. Svi su se poigrali zakonima koji određuju koga bi trebalo voleti. I kako. I koliko.

Životi sedmogodišnjih blizanaca Este i Rahel iz korena će se promeniti dolaskom njihove prelepe rođake Sofi. Taj događaj će pokrenuti lavinu namernih i slučajnih tragedija i dovesti do otkrivanja „velikih stvari koje prećutno vrebaju“ u zemlji koja lagano tone u opasne nemire.
Književni stil Arundati Roj porede sa prozom Foknera i Dikensa. Ovaj moderni klasik je potresna porodična saga, priča o zabranjenoj ljubavi i prodorna politička drama.
„Roman koji teži da postane svetski bestseler mora stvoriti sopstveni jezik, Arundati je u tome uspela.“ Džon Apdajk
„Zavređuje sve pohvale koje odzvanjaju sa obe strane Atlantika. Bog malih stvari je zaista remek-delo.“ Observer

„Pravi je izazov naći roman koji otkriva gole kosti čovečanstva, uspešno ljušteći slojeve nacije, kaste i religije. Spektakularan roman.“ Daily Telegraph 
334 printed pages

Impressions

  Vladimir Momčilovićshared an impressionlast year
  👎Give This a Miss
  🙈Lost On Me

  Previše opisa i po meni nepotrebno opširna knjiga. Moglo je da stane i u kraću priču. Sama priča i nije loša, ali me je autorka stalnim (pre)skakanjem izgubila već negde na početku, a do kraja me je sasvim smorila. Na žalost, očekivao sam mnooogo više!

  b8261233622shared an impression2 years ago
  🎯Worthwhile

  Izuzetna priča o tragičnim klasnim, kastinskim podelama, i ljudima koji pokušavaju da izađu iz obruča koje im društvo nameće kao njihovu neizbežnu "sudbinu".

  b6607911430shared an impression5 months ago
  🔮Hidden Depths

  Nama evropljanima na mahove nerazumljiva. Način pisanja nije nam blizak. Na momente isuviše detalja. Ipsk treba pročitati.

Quotes

  Natašahas quoted8 days ago
  U onim ranim, bespolnim godinama u kojima se sećanja tek rađaju, kada je život pun Početaka, bez ijednog Kraja, i kada je sve Večito, Estapen i Rahel mišljahu da su zajedno Ja, a odvojeno, pojedinačno, Mi. Kao da su predstavljali retku vrstu sijamskih blizanaca, fizički odvojenih, ali duhovno združenih
  Aleksandra Tomichas quoted3 years ago
  Nešto je tražila. Njen život je sada imao veličinu i oblik. Ispod očiju su joj ležali polumeseci. Na horizontu su je čekale horde trolova.
  Bojanahas quoted2 years ago
  Tako je s porodicama. I one, kao zlonamerni lekari, tačno znaju gde boli.

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 992
  • 4K
  Miljana Nešković
  Književna kutlača
  • 11
  • 376
  Mihailo T
  Bukerova nagrada
  • 5
  • 276
  Milorad
  Oko sveta
  • 7
  • 238
  Bookmate
  Bestseleri
  • 172
  • 223
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)