bookmate game
Nenad Gajić

Bajka nad bajkama – Treća noć

Od autora Slovenske mitologije, prema motivima bajki i pesama na kojima su odrastale generacije

Mala družina preživelih, okupljena čudnim silama, nalazi se pred kobnom misijom: moraju da siđu u donji svet, zloglasnu Mračnu zemlju, u carstvo mrtvih ljudima nenamenjeno, kako bi u lavirintu večno tamnih pećina pronašli ono što će, možda, spasti njihov svet od probuđene strahote iz dubine vremena.

Velelepna završnica koja povezuje skrivene niti ove jedinstvene epske pripovesti.

Čitajte nove epizode serijala “Bajka nad bajkama – Treća noć”, jednom nedeljno, samo na servisu Bookmate ili preslušajte čitavu audio-knjigu u jednom dahu!
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • b2830850324shared an impression8 months ago

  Prvi deo mozda i najbolji a treci cisto tracenje vremena.
  Likovi neubedljivi bez dubine.
  Sve u svemu osrednje

 • b4475285827shared an impression4 months ago
  👍Worth reading
  🚀Unputdownable

  Занимљиво штиво за љубитеље словенске митологије и српских епских песама. Симпатично написано. Сигурно бих некад прочитала поново, кад се ужелим прича о вилама, патуљцима или нашим помало заборављеним јунацима.

 • Јулијанаshared an impression10 months ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Веома занимљива књига инспирисана народном поезијом и традиционалним веровањима већма српског, али и осталих словенских народа. На први поглед сасвим разбирижна ова књига то није. Она је слојевита и радња смештена у нека давна времена и иза седма гора и седам мора у ствари се дешава ту и сада, у нама самима и око нас.
  Постоји ли снага у великој деци којој је ова књига и намењена да пробуде оног змаја који ће победити алу, односно има ли у нама довољно чистоте, храбрости и уппрности да сачувамо идентитет, име, обличја и завете?! То је суштина бајке Ненада Гајића. И зато Гајић за ликове своје приче не бира случајно пандане Марку Краљевићу, Милошу Обилићу, Змају Огњеном Вуку...и не прави случајно нове анахронизме у већ постојећим анахронизмима српске народне поезије. Он покушава да нас на тај начин пробуди и натера да заронимо у прошлост и у себе.
  И оно што на почетку читаве "Бајке над бајкама" личи на препричавање народне књижевности у свом финишу добија смисао и можда и нагна неке млађе читаоце да прочитају те песме и те бајке које су инспирисале Гајића, да се заинтересује за исконска веровања српског народа на којима почивају и ова данашња веровања и обрасци понашања
  Књига вредна читања и размишљања.

Quotes

 • Srdjan Tomićhas quoted8 months ago
  „Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“.
 • Srdjan Tomićhas quoted8 months ago
  Ponekad u mračnim dubinama morate da se suočite sa sopstvenom tamnom stranom.

  Haruki Murakami, „Značenje senki“ (povodom nagrade Hans Kristijan Andersen)
 • Јулијанаhas quoted10 months ago
  Znali su tad narodi, još uvek bliski, da pobeda ne beše konačna, zbog čega ostaviše mnoge smernice potomcima o mračnim vremenima koja dolaze, pre no što se sasvim razdvojiše u različitim shvatanjima tih vremena i njihovog znamenja.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)