Svetlana Aleksijevič

Limeni dečaci

U još jednom svom polifonom romanu-ispovesti Svetlana Aleksijevič, kroz književno oblikovana svedočanstva svojih sagovornika, običnih, „malih“ ljudi, iznosi teške i nesrećne sudbine ruskih mladića koji su se sa ratišta u Avganistanu vraćali u limenim sanducima. Taj „pogrešan rat“, kako kaže jedan glas u ovoj uznemirujućoj knjizi, koji je trajao deset godina (1979–1989), odneo je živote 15 hiljada sovjetskih vojnika i preko 150 hiljada mudžahedina, i znatno uticao na raspad Sovjetskog Saveza i kraj vladavine Komunističke partije.
Bez ovog svetskog bestselera nemoguće je sebi predstaviti istoriju ovog besmislenog rata. Mnoge neutešne majke, rođaci, prijatelji, pa i preživeli vojnici, užasnuti istinom koja je u punom svetlu izbila posle objavljivanja knjige, pod pritiskom sovjetske vlasti, različitih „grupa za podršku“, sudskih organa i režimske štampe tužili su Svetlanu Aleksijevič za klevetu. Zamenom teza, oni su odbijali da prihvate da su se „limeni dečaci“ uzalud borili, i na sudu su odustali i od sopstvenog svedočenja. Najznačajniji delovi tog sudskog procesa sastavni su deo ove izuzetne knjige, koja je promenila svest ruskog čoveka.
322 printed pages

Impressions

  Dijana Senicshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💀Spooky
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile

  Danas nema boljeg pisca od Svetlane Aleksijevic, uhvatila je duh danasnjice, sutrasnjice, apokalipse ... Za njene romane bih dala i novac ostavljen za hranu, ali ne mogu citati vise od 30 stranica za dan, jer ona se cita tijelom, muka ti je, povracas, places, ocajan si, molis se Bogu, lupas glavom od zid, vristis nemustim krikom... Zelis da umres .... Mozda je to samo zato sto sam iz Sarajeva i znam kako izgleda rat iz prve ruke, mozda oni koji ne znaju drugacije citaju, mozda u njihovoj krvi nema rezonance sa njenim tekstom . . . Ona je pomjerila granice knjizevnosti za sva vremena u neslucene daljine i visine ... Ovo je obavezno stivo za svakog i apsolutno nemoguce stivo za citanje ... Od njenih romana se umire ...

  b3649407906shared an impression2 years ago
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Odlicna knjiga....

  Branislava Obucinskishared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot

  Procitajte!

Quotes

  Dijana Senichas quoted2 years ago
  U okolini Bagrama… Svratimo u kišlak, zatražimo da jedemo. Po njihovim običajima, ako ti gladan čovek uđe u kuću i zatraži da jede, moraš mu dati vruću lepinju. Žene nam postave sto i daju da jedemo. Kad smo otišli, te žene i njihovu decu susedi nasmrt izubijaju, kamenicama i motkama. Znale su da će ih ubiti, ali nas ipak nisu isterale. A mi smo im gurali svoje zakone… Ulazili smo u džamije s kapama na glavi.

  Zašto me terat
  Danijela Canićhas quoted25 days ago
  A narod uglavnom nije patio. Narod nije znao. Njemu je rečeno da ratujemo s „bandom“. Armija od sto hiljada vojnika devet godina ne može da pobedi razjedinjene grupice „bandita“!?
  Danijela Canićhas quoted25 days ago
  Da, ubijao sam… Zato što sam hteo da živim… Hteo sam da se vratim kući. A sada zavidim mrtvima. Mrtve ne boli…

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 992
  • 4K
  ZokaT
  Moje knjige
  • 136
  • 20
  Milos Milivojevic
  Knjige
  • 173
  • 13
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)