sr
Džek Keruak

Na putu

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
„Istorijski događaj… prelepo ostvaren, najčistiji i najvažniji izraz generacije kojoj je sam Keruak dao ime bit generacija.“ New York Times
Roman koji je definisao jednu generaciju.
Damarajući ritmovima marginalne Amerike sredinom XX veka, džeza, seksa, lakih droga i tajanstvenih obećanja kojima doziva otvoreni put, kultni roman Džeka Keruaka o slobodi i žudnji definisao je bit generaciju i postao nadahnuće za sve sledeće naraštaje od trenutka kada je prvi put objavljen pre više od pola veka. Zasnovan na Keruakovim avanturama s Nilom Kasidijem, roman govori o dvojici prijatelja čija su četiri putovanja preko čitavog kontinenta potraga za smislom i autentičnim iskustvom. Mešavina melanholične naivnosti i bezumnog osećanja napuštenosti, prožeta Keruakovom ljubavlju prema Americi, saosećanjem prema čitavom čovečanstvu i njegovim osećajem za jezik kao vrstu džeza, Na putu je do srži američka vizija slobode i nade — neodoljiva i puna života i čuda.
„Život je izvrstan i malo je onih koji njegovu radost i čudesnost, tugu i humor umeju preneti na papir poput Keruaka.“ San Francisco Examiner
„Kao što roman Sunce se ponovo rađa predstavlja svedočenje izgubljene generacije dvadesetih godina XX veka, tako je sasvim sigurno da je Na putu roman koji nam za pokolenja ostavlja bit generacija.“ The New York Times
This book is currently unavailable
443 printed pages

Related books

Impressions

  Antonije Ranđelovićshared an impressionlast year
  👍Worth reading
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Keruakovo kultno delo koje je odredilo nove pravce u književnosti. Bitnička odiseja kroz Ameriku koja i dan danas pogađa u srce i dušu generacije i genaracije čitalaca.

  Vladimir Momčilovićshared an impression3 years ago
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Odličan roman koji opisuje potragu za sobom u svetu koji je uvek dalekood naših očekivanja. Putovanje je fizičko (stvarno), ali i duhovno, a upoznavanje karaktera glavnih protagonista je prožeto velikom strašću.

  Verica Zivadinovicshared an impression2 years ago
  👎Give This a Miss

  Nisam toliko impresionirana

Quotes

  Vladimir Momčilovićhas quoted3 years ago
  Gledaj samo ove tu napred. Brinu se, broje kilometre, misle gde će spavati noćas, koliko još treba da daju za benzin, kakvo će biti vreme, kako da stignu tamo gde su pošli – a kako god okreneš, svakako će stići, kapiraš, ali oni moraju da se brinu i da izdaju vreme nekakvim lažnim prekim potrebama, a u svakom slučaju, kako su puni strepnje i kmezavi, duša im i neće naći mira ako ne mogu da se uhvate za nekakvu čvrsto opravdanu i utvrđenu sekiraciju, i kad je pronađu, da nameste facu koja će joj odgovarati i da je ne menjaju, a ta faca je, kao što vidiš, nesrećna, a sve vreme im sve izmiče i oni to znaju i to ih isto beskrajno sekira.
  b2030851686has quoted8 days ago
  oni mi rekoše da se Din smestio u nekoj polulegalnoj rupi bez tople vode u Istočnom, španskom Harlemu.
  b9144915691has quoted2 months ago
  Probudio sam se kad je sunce crvenelo; bio je to jedinstven trenutak koji sam upamtio, najčudnovatije magnovenje kad nisam znao ko sam – nalazio sam se daleko od kuće, opsednut putovanjem i umoran od njega, u jeftinoj hotelskoj sobi koju nikad pre nisam video, slušao sam šištanje pare napolju, škripu starog drveta u hotelu, korake na spratu iznad, sve te tužne zvuke, gledao sam visoku ispucalu tavanicu, i na petnaestak čudnih sekundi stvarno pojma nisam imao ko sam.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)