Fredrik Bakman

Čovek po imenu Uve

  Katarina Milicevicshared an impression4 years ago
  💞Loved Up

  Toplo. Pitko. Preporučujem za čitanje kad ste umorni, razočarani ili tužni. Nije književno najvrednija knjiga koju ćete pročitati, ali je kao šolja toplog čaja zimi. Neće vas nahraniti, ali će vas okrepiti.

  Branislava Antović Aleksićshared an impression2 years ago
  💞Loved Up

  Znate li da je i ’’Uve’’ doživeo svoju ekranizaciju koja je zavredela dve oskarovske nominacije? Sa tom informacijom sam se susrela tek nakon što sam pročitala knjigu i moram da priznam da jedva čekam da odgledam film jer me jako, jako zanima kako su i koliko uspeli da dočaraju komično-tragičan momenat iz Bakmanovog dela. Spoj koji je na mene i ostavio najjači utisak. Čudila sam se samoj sebi kako sam u dvadesetak stranica knjige uspevala da se glasno nasmejem, a onda i ozbiljno rasplačem. Da, plakala sam. Kao kiša. I smejala se. Od srca. I sve vreme mislila: ’’Branislava, bila si nepravedna prema ovom delu’’. Sećate se moje skepse? Nestala je brzo. Ostala je samo griža savesti zbog nje. Jer, knjiga mi se zaista dopala. Onako kako vam se svidi film za koji znate da nikada neće biti nominovan za Oskara i nikada neće imati visoku ocenu na IMDB-u (mada je ovo postala diskutabilna kategorija), ali vama jeste ulepšao popodne i prepričavaćete ga svima sa blagim smeškom. Dakle, nema ovde literarne vrednosti kakvu smo mogli da nađemo u ’’Jastrebu’’, niti književne avangarde kakva nas je dočekala u ’’Kosmosu’’, i daleko smo od značaja koje je na svetsku književnost imalo ’’Stakleno zvono’’, ali se ipak ni najmanje ne kajem što sam ’’Uvea’’ uvrstila među preporuke. Prijao je. Baš je prijao u svoj toj svojoj jednostavnosti, pitkosti, životnosti. I osim što me je podsetio na niz životnih lekcija odavno u mozgu urezanih, otkrio mi je nešto novo: ljudi u belim košuljama su svuda isti – bilo da se radi o Švedskoj, bilo o Srbiji. A šta ste vi spoznali? Kako je na vas ’’Uve’’ delovao?

  AnnabelAurashared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  💞Loved Up
  🌴Beach Bag Book
  🚀Unputdownable

  Predivna knjiga. Zabavna, topla, poučna i pitka. Ljubav, bez obzira na suprotnosti priroda i svetova. Prihvatanje. Preporuka za čitanje. Zavolećete namćorastog. 💗

  Mara Popshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  I najtvrdji orah se otvori ako mu pridjes sa ljubavlju i neznoscu. Budite otvorenog uma dok citate ove redove. Nismo svi isti a tako i treba da bude. Ziveo Uve :)

  Ana Vranjkovic Simonovskishared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  🚀Unputdownable

  Knjiga čiji početak ne obećava, dok nas ne uvede u istinski i pravi lik jednostavnog čoveka. Radnja koja je tako napisana stvara lik čoveka koga tako lako zavolite, da potpuno vas stavlja u poziciju da opravdavate svaki njegov čin. Definitivno treba pročitati!

  Sesilishared an impression3 years ago
  👎Give This a Miss
  🙈Lost On Me
  🌴Beach Bag Book

  Nije loše, al nije ni najbolja knjiga ikad.

  Bez obzira na to što svi u Srbiji tvrde da jeste.

  b9335099159shared an impression2 years ago
  👍Worth reading

  Obicni zivoti, a velika dela, takva je ova knjiga! Suze i smeh, sve ono sto prati zivot.

  Ljiljana Vlastelica Ex Acimovicshared an impression4 years ago
  🎯Worthwhile

  Sjajna, laka za čitanje, puna životnih pitanja, priča o samoći, principima, dobroti, priča o nama

  Ivana Ljubomirovićshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💞Loved Up

  Ako vam se svideo crtani "Up", onda je ovo knjiga koja može da vam pomogne da razumete ljude koji uspeju da sakupe toliko godina, toliko uspomena, toliko želja... Da jednostavno znaju šta žele ili ne žele od života. 🤗🐭✅

  Markoshared an impressionlast year
  👍Worth reading
  🎯Worthwhile
  💞Loved Up
  🌴Beach Bag Book
  🐼Fluffy
  💧Soppy

  Prelepo. Pitko. Divno!

  Marko Jovicicshared an impression2 years ago
  👍Worth reading

  Skoro nisam pročitao knjigu uu koju se čovek i smeje i plače. Živeti po planu, znači i umreti po planu. A ne kada ti to želiš. A na kraju, iza svakog mrguda, vreba nešto dobro.

  NatasaJshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Na tako jednostavan i pitak nacin ispricati ovako duboke, slojevite zivotne drame - vrhunska umetnost. Vanvremenska knjiga koja buja razumevanjem, sirinom, optimizmom iako govori o tuzi i gubicima.

  Srdjanshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  🎯Worthwhile

  Zivotna prica vredna svake stranice, koja dok se cita donosi mir i toplinu i veru u neshvacene ali sustinski dobre ljude.

  Aleksandra Ignjatov Kljajićshared an impression3 years ago
  🎯Worthwhile

  Par suza na kraju, kao obuzimajući osećaj...fenomenalna knjiga!

  Bookinisteshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💞Loved Up
  🌴Beach Bag Book
  🚀Unputdownable
  🐼Fluffy

  Džangrizava prema bestselerima otprilike koliko i Uve prema reklamnim flajerima, suptilno brišem suze koje se slivaju niz vrat. Okrepljujuće.

  Katarina Colicshared an impression2 years ago
  👍Worth reading

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  Natasa Rakicshared an impression2 years ago
  👍Worth reading

  Jedna od boljih knjiga poslednjih godina. Jedinstven stil, prepun ironija i sarkazama, a opet topao i iskren. Definitivno najbolja Bakmanova knjiga koju ne treba preskociti.

  Milena Nikolicshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Sa citanjem sam pocela jer sam dobila preporuku. Pocetak mi je bio tezak, u jednom momentu sam pozelela da prestanem da citam jer mi se nikako nije dopala prica o dzangrizavom starcu. Nastavila sam da citam samo zahvaljujuci Parvani, zanimalo me je sta ce biti sa njom. Onda mi se otvorio neki novi univerzum. Dopada mi se kako su izgradjeni likovi i njihov karakter. Na kraju mi je bilo drago sto sam procitala ovu knjigu. Nisu mi je bezveze preporucivali.

  Tatjana Zeneral Rasinacshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  💞Loved Up

  Excellent story about an ordinary old fashioned man. Back me to my childhood memories. It wasn't hard to emagin Uve and his life.

  Marina Mitrovicshared an impression4 years ago
  😄LOLZ

  Knjiga je zaista odlična!

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)