bookmate game
sr
Books
Marti Džobson

Biti čovek

Kako nauka objašnjava zbog čega se ponašamo, mislimo i osećamo onako kako to činimo
Biti čovek preispituje najnovija naučna otkrića pružajući jedinstven uvid u neobične aspekte ljudskog ponašanja i objašnjavajući šta se dešava kada ljudi stupe u uzajamno dejstvo sa svetom i jedni s drugima. Duhovito, razumljivo i neposredno autor nam otkriva zbog čega ljudska vrsta nema bliskih bioloških rođaka, kako bakterije mogu da utiču na naše raspoloženje, zašto činjenica da nam je hitno potreban toalet pomaže da se usredsredimo na ozbiljne probleme, kako da prepoznamo lažova i još mnogo fascinantnih i neobičnih zanimljivosti o ljudima.
Ovo putovanje nas ne vodi samo kroz biologiju već i kroz matematiku, fiziku i psihologiju, koje objašnjavaju šta sve čini čoveka onim što jeste i pružaju nam nov, zanimljiv pogled na svakodnevni život.
Pored mnogih interesantnih, zabavnih i korisnih činjenica o našoj vrsti u knjizi ćemo saznati:

Šta nam Milenijumski most koji se ljulja govori o načinu na koji hodamo.
Šta se događa kad imamo interakciju s virtuelnim svetom.
U kojoj meri smo neandertalci i kuda su nam otišle dlake s tela.
Zašto je red u kome čekamo uvek sporiji i kako je to matematički dokazano.
Da li naša evolucija i dalje traje.
Zašto nas internet navodi da se loše ponašamo.
221 printed pages
Publisher
Laguna
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Ana Žiržisshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot

  OK

 • Igorshared an impression3 years ago
  👎Give This a Miss
  💤Borrrriiinnng!

 • Draganashared an impressionlast year
  💡Learnt A Lot

Quotes

 • b4024998121has quotedlast year
  Rezultat ove studije protumačen je tako da u svom mozgu imamo dva sistema za prepoznavanje brojeva. Prvi je dobar za male brojeve, onih razmera kakve svakodnevno srećemo: broj prstiju koje imate na jednoj ruci, broj čaša koje stavljate na sto, ili broj džepova u kojima treba da proverite da li su vam ključevi. Ovaj sistem daje nam preciznu informaciju o broju i dopušta nam da obradimo konkretne matematičke sličnosti ili razlike. Odmah možemo da vidimo da četiri prsta nije isto što i pet i koji od ta dva broja veći. A tu je, zatim, i sistem za shvatanje većih brojeva, koji kod gupija počinje negde iznad pet. Za te brojeve posmatrač ima više intuitivno, ali manje precizno, to jest matematičko razumevanje, i zato je to razumevanje pouzdano samo kada se radi o velikim razlikama, dok male varijacije procenjuje pogrešno.
 • Pseudonimkahas quoted3 years ago
  Sistem je 1735. izmislio jedan od velikih naučnika XVIII veka, švedski prirodnjak Karl fon Line.
 • Igorhas quoted3 years ago
  U daljim istraživanjima otkrili su vezu koja izgleda konkretno postoji između Alchajmerove bolesti i oboljenja desni koje izaziva bakterija koja živi u našim ustima, a zove se Porphyromonas gingivalis. Ako se ne leči, ova bakterija urasta između površine zuba i desni, i napokon izaziva gubitak koštane mase i ispadanje zuba.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)