Dušan Vesić

Magi – Kao da je bila nekad

Sa ljubavlju koja ne umanjuje razboritost i nepotkupljivošću koja ne slabi emociju, Dušan Vesić je ispisao važnu i potresnu knjigu o velikim mukama, blistavom daru i tragičnom kraju najveće heroine jugoslovenskog rock’n’rolla.
Njegova priča o Margiti Stefanović, koliko teskobna toliko i poštena, koliko gorka toliko i iskrena, nije samo nezaobilazan dokument za svakoga ko voli i poštuje Magi, nego i ogledalo u kojem će se prepoznati oni koji su umeli da ublaže njen bol, oni koji su se okoristili njenom nemoći i oni koji su pokazali ravnodušje pred njenim strašnim patnjama.
U isto vreme, to je razorna priča o usponu i propasti jugoslovenske srednje klase i licu i naličju Beograda. Pisana autoritativno i sa atributima istorijske rasprave, Magi: Kao da je bila nekad jeste duboko čestita knjiga koja pomera granice i postavlja nove standarde, ne samo u ovdašnjoj rock literaturi, nego i znatno šire i dalje od toga.
435 printed pages

Impressions

  Anitashared an impression2 years ago
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Nevjerovatna ličnost i život koji skoro pa ne možeš povjerovati da je bio stvaran. Pročitala sam u jednom dahu i čak se nadala da će nekim čudom preživjeti, toliko izaziva saosjećanje i ljubav ta čuvena Magi.

  Ogromna preporuka.

  Danijela Canićshared an impression2 years ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths

  Fenomenalna! Svako ko voli rock'n'roll treba da je pročita 👏

  Jovana Ostojićshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  💀Spooky
  🚀Unputdownable

  Neverovatna i tragična Magi.

Quotes

  Jelena Markovichas quoted2 years ago
  Vreme ne leči ništa, ali čini da se neke stvari lakše podnose
  Mihailo Goranovichas quoted2 years ago
  Cvele je držao govor, pevao je hor Crkve pokrova presvete Bogorodice. Kiša je padala. Onda smo popili po rakiju, Magi za pokoj duše. U stvari, nama samima za spokoj duše.

  Ali nama koji smo tog dana bili tamo nema spokoja.
  Anitahas quoted2 years ago
  „Posle toga Magi je prestala da postavlja pitanja, da traži objašnjenja, pomoć, da se žali. Tajila je svoje bolove, telesne i duševne. Pokušavala da sama izađe na kraj sa svakom mukom, njoj neobjašnjivom. Ležeći u krevetu, mala, sama, u mraku, kopala je zid prstićem kad bi je bolela glava – a često ju je bolela. Uklanjala je sama tragove krvi koja joj je curila iz nosa. Borila se ćutke s groznicom i temperaturom, do ivice bunila. Jedino po čemu bi Desa znala da je stanje kritično bilo je Margitino bojažljivo pitanje, više upućeno zidu i mraku nego njoj: ’Mama, je l’ me voliš?’“

On the bookshelves

  Laguna
  Laguna
  • 1K
  • 4.1K
  Dragan
  Biografije
  • 19
  • 107
  A. Bedikabo
  Biografije
  • 24
  • 26
  ZokaT
  Moje knjige
  • 140
  • 22
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)