bookmate game
sr
Books
Nil Gejmen

Američki bogovi

Nagrade za najbolji roman Hugo, Lokus, Brem Stoker, Nebula.

Prošireno i dopunjeno izdanje sa revidiranim prevodom.
„Izuzeto napeta priča. Sočno originalan vagnerovski noar.“ Salon.com
Prvi put objavljen 2001, roman Američki bogovi istog časa je postao klasik — intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagrađivanog majstora inovativne fikcije, Nila Gejmena. Sada imate priliku da otkrijete misteriju i magiju nove verzije autorovog rukopisa.  Prošireno i dopunjeno izdanje Američkih bogova sa revidiranim prevodom, iskonsko je ruho ovog savremenog remek-dela.
Senka je proveo tri godine u zatvoru, gledajući svoja posla, služeći svoju kaznu. Želeo je samo da se vrati u zagrljaj svoje voljene žene i da se kloni nevolje do kraja života. Ali svega nekoliko dana pre isteka kazne saznaje da mu je žena poginula u saobraćajnoj nesreći. Od tog trenutka, svet je za njega samo jedno negostoljubivo mesto.
Odlazeći na sahranu, Senka u avionu upoznaje sedog čoveka koji sebe zove Gospodin Sreda. Ovaj samozvani prevarant i bitanga nudi Senki posao. A Senka ga, kao čovek koji više nema šta da izgubi, prihvata.
Ali rad za enigmatičnog Sredu ima svoju cenu i Senka ubrzo shvata kako će njegova uloga u Sredinim mahinacijama biti mnogo opasnija nego što je mogao da zamisli. Zapetljan u svet tajni, on kreće na divlje putešestvije i susreće, između ostalih, ubilačkog Černoboga, vragolastog Gospodina Nansija i prelepu Ister — koji naizgled svi znaju više o njemu nego on sam.
Senka će ubrzo naučiti da prošlost ne umire, da svi, uključujući i njegovu pokojnu ženu, imaju tajne i da se ispod spokojne površine svakodnevice sprema oluja — epski rat za samu dušu Amerike –sukob star koliko i samo čovečanstvo.
Američki bogovi su seksi, uzbudljivo, mračno, duhovito, poetično i kaleidoskopsko putovanje duboko u mit, širom Amerike koja je istovremeno i jezivo poznata i sasvim strana.
657 printed pages
Publisher
Laguna
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Magrit Danaramashared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  🚀Unputdownable

  Ovo je treći put da čitam ovu knjigu. Mada prvi u ovom proširenom izdanju. I drugačije sam je doživela, i dalje je jedna od meni omiljenih :)

 • Bora Isailovicshared an impression3 years ago
  👎Give This a Miss

  Stvar ukusa.. Ne dopada mi se. Ima, naravno, mnogo toga zanimljivog, ok je za čitanje, ali da je za nagrade koje je dobila, nije.

 • vladimirmomcilovicshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  💞Loved Up
  🚀Unputdownable

  Izuzetno interesantna knjiga.
  Ovo je baš ono što volim!
  Originalan ali mene pomalo podseća na Bulgakova i Murakamija.
  Preporučujem

Quotes

 • Bora Isailovichas quoted3 years ago
  Sećaš se onog što sam ti rekao, Nije stvar u ribi koju uloviš, već u spokoju koji poneseš kući na kraju dana
 • Bora Isailovichas quoted3 years ago
  Meni je dosta i ono malo sreće što me zadesi, kad god da me zadesi.“
 • Bora Isailovichas quoted3 years ago
  Pojam priče najbolje možete opisati tako što ćete ispričati priču. Vidite? Način na koji neko opisuje priču, sebi ili svetu, jeste pričanje priče. To je kao hod po žici, ali i kao san. Što je mapa preciznija, to više podseća na samu teritoriju. Najtačnija moguća mapa bila bi sama teritorija, i samim tim bila bi savršeno tačna i savršeno beskorisna. Priča je mapa koja jeste teritorija. To morate da upamtite.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)