bookmate game
sr
Books
Vuk Drašković

Aleksandar od Jugoslavije

Nije Jugoslavija greška. Greška smo svi mi, ovakvi kakvi smo sada…

Gubili su Obrenovići ratove, a snažili Srbiju. Da li je to poraz? A on, evo, pobedio u svim ratovima, slavi ga ceo svet, a Srbija, biološki, na umoru. Da li je to pobeda?

Da li je stvaranje Jugoslavije bilo veliko delo ili tragična zabluda — glasi pitanje nad pitanjima koje u novom romanu Vuka Draškovića sam sebi postavlja glavni protagonista, kralj Aleksandar Karađorđević, tvorac i prvi vladar nove države Južnih Slovena na početku XX veka.

Sa kojim se dilemama nosio, sa kakvim se nasleđem i preprekama susreo po završetku Prvog svetskog rata, koje su domaće i strane sile ometale stvaranje velike države od Soluna do Alpa, koja je bila njegova državna ideja i kako je zamišljao budućeg građanina zemlje četiri puta veće od predratne Srbije — čitalac će saznati iz ove knjige koja preispituje istorijsku ulogu i uspostavlja ljudski lik kralja Aleksandra Karađorđevića, od stvaranja Kraljevine SHS 1918. do atentata u Marselju 1934. godine.

Bez ulepšavanja i bez omalovažavanja, Vuk Drašković nam iznosi unutrašnju borbu i dileme regenta i kralja Aleksandra, proslavljenog vrhovnog komandanta Srpske vojske u Velikom ratu, koji nam, u jednoj dramatičnoj ispovesti, iznosi svoju viziju države, već tada ugrožene mnogim pukotinama…
275 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Jasna Prokovićshared an impression4 years ago
  👍Worth reading
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot

  Koliko god da sam apolitična, u toliko citata sam prepoznala sadašnje vreme..kao da je vreme stalo.

 • b5816012190shared an impression5 years ago
  👍Worth reading

  Vuk Draskovic je pisac sa velikim slovom p. Stvaranje Jugoslavije je tema koja I danas intrigir.Aleksandar Karadjordjevic je danas omrznut u narodu kao vladar koji je pocinio gresku I ujedinio tri razlicita naroda. Da li je Jugoslavija stvarno bila greska? Kojom idejom vodjen je Aleksandar ujedinio Srbe, Hrvate I Slovence? Da li se pokajao jer je skupio ,,trojedan narod'' pod istu kapu? Da li je Jugoslavija greska ili smo ,,greska mi ovakvi kakvi jesmo''? Citajte u knjizi😀

 • Zoran Anufrijevshared an impression5 years ago
  👍Worth reading

  Knjiga satkana istorijskim činjenicama o patnji Srpskog naroda.

Quotes

 • mixajlos90has quoted5 years ago
  Nije Jugoslavija greška. Greška smo mi svi, ovakvi kakvi smo sad...
 • Vesna Reljićhas quoted4 years ago
  Zlo je neprosvećena demokratija, a ne prosvećeni apsolutizam... I Platon se rugao obliku vladavine u kome trojica neukih mogu da nadglasaju Sokrata i njega.
 • Jasna Prokovićhas quoted4 years ago
  Parlament je u rasulu. Sve je u haosu. Dugačke i jalove rasprave, svađe u medijima, hrvatski bojkot države, oružane bande u Makedoniji i na Kosovu, čak i u Crnoj Gori, srpski ratni invalidi i veterani okreću se protiv kralja, seljaci očajni, inteligencija svih ovdašnjih nacija i religija podleže virusu plemenskih strasti i mržnje. Svi su napeti, svi su u strahu, sem predsednika Vlade Nikole Pašića. Taj starac ne pokazuje nikakve emocije, on u baruštini pliva najbolje. Njegova Radikalna stranka najmoćnija je u državi. Njeni članovi su vernici zagledani u Pašića, u svog Boga, slično kao što su italijanski fašisti opčinjeni Musolinijem. Stjepan Radić i Seljačka stranka su, za većinu Hrvata, ono isto što su Pašić i radikali za Srbe. Kralj Aleksandar deluje bespomoćno. Nervno napet, po ceo dan prima poslanike svih zavađenih tabora, nastoji da ih pomiri, ali uzalud. Svi ga ucenjuju i traže velike pare za sebe i svoje ljude, traže državne položaje i povlastice. Proslavljeni vojskovođa nemoćan je na ovom frontu. Nema ni oficire ni vojnike koji ga slušaju. Puši dnevno i do stotinu i dvadeset cigareta, dva puta se otrovao nikotinom.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)