bookmate game
uk

Річард Докінз

Клинтон Ричард Докинс (енгл. Clinton Richard Dawkins; Најроби, 26. март 1941) је британски етолог, теоретичар еволуције, научно-популарни писац и један од четири јахача новог атеизма. Професор је на Оксфордском универзитету и шеф катедре за разумевање науке у јавности.

Докинс је познати атеиста, покровитељ британске Хуманистичке Удружења, присталица покрета Бригхтс и познат је по својој критици креационизма и интелигентног дизајна. У својој књизи 1986. године, Слепи часовничар, тврди против часовничара аналогији, аргумент за постојање натприродног ствараоца на основу сложености живих организама. Уместо тога, он описује еволуционе процесе као аналогне слепом часовничару. Докинс је први пут дошао до изражаја са својим књигом Себичан ген (The Selfish Gene), којом је популаризовао мишљење гена у центру еволуције и увео термин мем.

Од тада је написао неколико књига популарне науке, и чини редовне телевизијске и радио наступа, углавном расправља о овим темама. У својој књизи 2006. Заблуда о Богу (The God Delusion), Докинс тврди да је натприродни творац готово сигурно не постоји и да је религије— "фиксно погрешно веровање". Од јануара 2010. године, верзија на енглеском језику је продата у више од два милиона примерака и преведена је на на 31 језика, укључујући и Српски. Докинс је основао Ричард Докинс фондација за науку и разума, да би промовисао учење еволуције и да се супротставе онима који се залажу за програме у учионици против еволуције.
years of life: 26 March 1941 present

Quotes

Viacheslav Panfilovhas quotedlast year
«Підлий той, хто руйнує віру іншого»
Дарья Пефтиhas quoted2 years ago
Фактично довести, що чогось не існує, не можна
bogdangurskiy659has quoted2 years ago
Якби Ісуса вбили двадцять років тому, то католицькі діти носили б на шиї мініатюрні електричні стільці замість хрестів»

Impressions

Katherine Sheremetshared an impression5 months ago
🔮Hidden Depths
💡Learnt A Lot
🎯Worthwhile
👍Worth reading

 • unavailable
 • Oleg Maslovshared an impressionlast year
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot
  👍Worth reading

 • Річард Докінз
  Ілюзія Бога
  • 534
  • 521
  • 8
  • 20
  uk
  Books
 • Ілона К.shared an impression2 years ago
  fb2epub
  Drag & drop your files (not more than 5 at once)