Sem Haris

Buđenje – Vodič za duhovnost

Za milione ljudi širom sveta koji žele duhovnost bez religije knjiga Buđenje Sema Harisa predstavlja vodič kroz meditaciju kao racionalnu duhovnu praksu potkrepljenu neuronaukom i psihologijom.

Buđenje Sema Harisa, autora nekoliko bestselera Njujork tajmsa, neuronaučnika i „novog ateiste”, namenjeno je ljudima koji nisu sledbenici nijedne religije, ali koji pretpostavljaju da Isus, Buda, Lao Ce, Rumi i drugi sveci i mudraci iz istorije ipak možda nisu svi bili epileptičari, šizofreničari ili prevaranti. U ovoj knjizi Haris obrazlaže da se u iskustvima tih mislilaca mogu naći važne istine — te da je, stoga, shvatanje stvarnosti šire od onoga što nauka i sekularna kultura uglavnom nude.

Buđenje su delom memoari čoveka koji traga, a delom istraživanje naučne osnove duhovnosti. Nijedna knjiga ovako ne spaja kontemplativnu mudrost sa savremenom naukom i nije je mogao napisati niko drugi do Sem Haris — naučnik, filozof i slavni skeptik.

„Harisova knjiga… privukla me je zato što sasvim pripada ovom trenutku, savršeno komunicira sa sve više Amerikanaca koji spremno priznaju da u organizovanoj religiji ne pronalaze podršku koja im treba, kao ni istinu koja im nešto znači.” — Frenk Bruni, kolumnista Njujork tajmsa
279 printed pages

Impressions

  Nena Vranicshared an impressionlast year
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot

Quotes

  Milicahas quotedlast year
  , jureći za prijatnošću, bežeći od bola – i večito razmišljajući kako da držimo konce u rukama da bi sve funkcionisalo. Zbog toga smo čitavog života manje zadovoljni nego što bismo mogli biti. Često ne cenimo ono što imamo dok to ne izgubimo. Žudimo za iskustvima, predmetima, odnosima, a onda ih se zasitimo. Međutim, žudnja ostaje.
  Sanja Stojanovićhas quoted2 months ago
  Nedavna dostignuća na polju eksperimentalne psihologije i snimanja moždanih aktivnosti omogućila su nam da sve preciznije proučavamo granicu između svesnih i nesvesnih mentalnih procesa. Sada znamo da bar dva sistema u mozgu – koja se često nazivaju i „dualni procesi” – upravljaju ljudskim saznajnim procesima, emocijama i ponašanjem. Jedan je evolutivno stariji, nesvestan i automatski; drugi se kasnije razvio, svestan je i promišljen. Kada vam neka osoba ide na živce, kada vam je neko privlačan ili zabavan, doživljavate filtriranje koje sprovodi prvi sistem. Herojski napori koje ulažete da prikrijete ova osećanja iz učtivosti delo su drugog sistema.
  Milahas quoted3 months ago
  I dalje sam smatrao da su svetske religije puke intelektualne ruine, čije očuvanje mnogo košta i u ekonomskom i u društvenom smislu, ali uvideo sam da se među tim drevnim ostacima mogu pronaći važne psihološke istine

On the bookshelves

  Čarobna knjiga
  Čarobna knjiga
  • 62
  • 636
  Bookmonster
  Psihologija
  • 63
  • 47
  A. Bedikabo
  Psihološke knjige
  • 43
  • 37
  b5641456154
  Mind healing
  • 200
  • 15
  Vladan Radojicic
  Psihologija
  • 69
  • 14
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)