bookmate game
sr
Sem Haris

Buđenje – Vodič za duhovnost

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
Za milione ljudi širom sveta koji žele duhovnost bez religije knjiga Buđenje Sema Harisa predstavlja vodič kroz meditaciju kao racionalnu duhovnu praksu potkrepljenu neuronaukom i psihologijom.

Buđenje Sema Harisa, autora nekoliko bestselera Njujork tajmsa, neuronaučnika i „novog ateiste”, namenjeno je ljudima koji nisu sledbenici nijedne religije, ali koji pretpostavljaju da Isus, Buda, Lao Ce, Rumi i drugi sveci i mudraci iz istorije ipak možda nisu svi bili epileptičari, šizofreničari ili prevaranti. U ovoj knjizi Haris obrazlaže da se u iskustvima tih mislilaca mogu naći važne istine — te da je, stoga, shvatanje stvarnosti šire od onoga što nauka i sekularna kultura uglavnom nude.

Buđenje su delom memoari čoveka koji traga, a delom istraživanje naučne osnove duhovnosti. Nijedna knjiga ovako ne spaja kontemplativnu mudrost sa savremenom naukom i nije je mogao napisati niko drugi do Sem Haris — naučnik, filozof i slavni skeptik.

„Harisova knjiga… privukla me je zato što sasvim pripada ovom trenutku, savršeno komunicira sa sve više Amerikanaca koji spremno priznaju da u organizovanoj religiji ne pronalaze podršku koja im treba, kao ni istinu koja im nešto znači.” — Frenk Bruni, kolumnista Njujork tajmsa
This book is currently unavailable
279 printed pages
Copyright owner
Čarobna knjiga
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • Darko Filipovicshared an impression2 years ago
  👍Worth reading

 • Nena Vranicshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot

Quotes

 • milikaahas quoted3 years ago
  , jureći za prijatnošću, bežeći od bola – i večito razmišljajući kako da držimo konce u rukama da bi sve funkcionisalo. Zbog toga smo čitavog života manje zadovoljni nego što bismo mogli biti. Često ne cenimo ono što imamo dok to ne izgubimo. Žudimo za iskustvima, predmetima, odnosima, a onda ih se zasitimo. Međutim, žudnja ostaje.
 • Veselin Petkovićhas quoted2 years ago
  U određenom smislu, budistička predstava o prosvetljenju je u stvari samo epitom „smanjenja stresa” – i zavisno od toga koliko neko smanji stres, promene usled vežbanja će biti manje ili više korenite. Prema budističkim učenjima, ljudska bića imaju iskrivljenu predstavu o stvarnosti, zbog čega nepotrebno pate. Jurimo za prolaznim uživanjem. Rastužimo se prisećajući se prošlosti, a brinemo i o budućnosti. Stalno tražimo na šta ćemo se osloniti i trudimo se da odbranimo egoistični deo sebe koji ne postoji. To je stresno – a duhovni život je proces postepenog otkrivanja da smo u zabludi i otklanjanja tog stresa
 • b3555745021has quoted2 years ago
  Način na koji usmeravamo pažnju na sadašnji trenutak umnogome određuje prirodu našeg iskustva, a time i kvalitet našeg života.

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)