sr
Dobrica Ćosić

Vreme smrti – knjiga IV: Izlazak

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
  Jelenahas quoted4 months ago
  Нема Србија ту срећу да суседи ратују на њеној страни.

  Срећа се плаћа, господине председниче.

  Можда ви, Енглези, можете и срећу да купите. Ми немамо чиме. Зато и гинемо.
  Jelenahas quoted3 months ago
  Овај раt је моћи нашеg нароdа изdиgао dо неpојмљивих висина, али су и све наше немоћи и мане dобиле кобне размере. Ако их слобоdа не сtиша и не оgраничи, буdући мир неће моћи dа оpравdа ова сtраdања…
  Jelenahas quoted3 months ago
  Ако наши pоtомци и мали нароdи буdу сtекли и неки наук из нашеg сtраdања, онdа смо pаtили и умирали за буdућносt. Ако нас суtра нико не буdе виdео у овом крвавом хаосу који је захваtио Евроpу, ако tвој нарашtај, вашу dецу, и никоg у свеtу ка разумном смислу pосtојања не pоdсtакне наш чин, ми смо се сtровалили у нишtавило.
  Jelenahas quoted3 months ago
  Ви сте народ који се није остварио у простору, ви постојите у времену. У духу. И нећете изгубити ни овај рат. Ви сво­ју несрећу претварате у трагедију. Овде се све збива по зако­ни­ма античке трагедије. Да, да, господине Катићу… У вашем духу има нечег од вечности. Ви надживља­ва­те поразе.
  Jelenahas quoted3 months ago
  Ми смо, Живојине, врло несрећан народ. По тлу на коме смо, по историји, особито по непријатељима које смо имали и које имамо. Јер народ стварају и његови непријатељи. И много смо закаснили за овај век. А претоварили смо се циљевима.
  Jelenahas quoted3 months ago
  Са знањем и искуством које имаш, како си могао да верујеш да се на власт долази памећу и врлинама? Зар ни на Сорбони ниси научио да се власт лукавством осваја, а сабљом и лажима чува?
  Jelenahas quoted3 months ago
  Подвале праве ту вашу Југославију, ћорава јој страна! Подвала и рачун без крчмара, јер, господо политичари, најпре треба добити рат. Треба, значи, победити браћу да би се с њима ујединили!

  Нужда стоји и иза тих подвала, Живојине. Нужда опстанка, на обе стране. Да би се ослободили од Аустроугарске и спасли Далмацију од Италијана, Хрватима је данас неопходно уједињење са Србијом. Они немају друго решење, јер ратују против савезника. А нама Србима је такође животно стало до уједињења са Хрватима и Словенцима да бисмо тиме срушили Аустроугарску, свог главног и вечног непријатеља. Тако бисмо створили најјачу државу на Балкану и приморали Бугаре и Арнауте да увуку рогове. Ето тако су нам се, као што видиш, поклопили животни интереси.
  Jelenahas quoted3 months ago
  Ствар је у томе, мој пријатељу, што само у таквој држави, до Трста и Целовца, Србија у Европи можда не мора да буде Белгија, а на Балкану Бугарска. Морамо постати већи и моћнији да бисмо били своји и слободни. Нема другог. То је нужда нашег опстанка.

  То је ваше политичко малоумље! Нећемо бити ни већи ни јачи ако се ујединимо с нашим садашњим ратним противницима, које никад нисмо упознали као браћу, али их зато добро познајемо као ратне непријатеље.
  Jelenahas quoted3 months ago
  Не треба, Вукашине, бити ни Бугарска ни Белгија. Ни под царевим, ни под папиним, ни под лордовим, ни под грофовим скутом нема нама спаса и лепе будућности. Треба бити свој. Треба остати Србија насред Балкана и трајати својом памећу на својој њиви.

  Ех, кад би се тако могло на овом свету… Велике силе ти не дају да будеш свој и сам. На овом разбојишту имаш да изабереш страну и да гинеш. Историјски проблем малог народа је да погоди ко је јачи од великих разбојника. И чија је чизма мало мекша.
  Jelenahas quoted3 months ago
  Кад вам је ноћас већ толико стало до искрености… ја, Мишићу, хоћу у васељену. Тамо где су плаве чистине и велике ватре. У историју нећу. Ту је трулеж и смрадеж. Ту се мртви гложе за места на која их живи глупаци и подлаци разврставају по својој краткој памети и личној користи.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Ником човек ни зла ни добра не може више да учини но свом и најближем до себе.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Понеко као она поверује и да је срећан, а онда, одједном, случајем или несрећом, ударимо у себе, у оне које волимо, па схватимо да нас не воле онако како желимо. Онако како бисмо могли да будемо вољени. Нити ми њих волимо колико желе и колико би могли да буду вољени. Тада увидимо да смо два супротстављена и далека света. Не видимо се, не чујемо, не осећамо, а у једној смо постељи и за истом трпезом. Онда свим средствима и обманама скривамо ту истину. Пристанемо на то. Немамо куд, не можемо ништа да изменимо. Не можемо да се прескочимо. Вртимо се у томе што зовемо својим, правдамо и обмањујемо се дужностима. Уверавамо себе да нам је то судбина.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Боже, да ли је ико на овоме свету волео баш онога кога жели и треба да воли? Оно истинско, да ли се догоди неком? Или сви због нечега слепи полазимо туђим путем, загубимо се у приликама и прихватимо их као једино могуће.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Док постоји власт, треба да постоје и они који су против ње. Шта год да чини власт, треба неко да јој се супротставља. У рату као и у миру, у поразу као и у победи.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Међутим, постоје времена када у политици ни часни људи не могу часно да поступају. А такво је ово време. За поштење, за свест и врлине, потребни су услови. Они високи, баш као и за лепоту.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Ниједна паметна влада није народу рушила заблуде. Паметно ради она влада која те заблуде користи за опште циљеве.
  Jelenahas quoted4 months ago
  нико тако лако као човек на власти не задобија људско поверење и ниједно разочарање није тако краткотрајно као разочарање у власт. Јер људи од власти не очекују добро; њима је добра свака власт која је било у чему, макар и за длаку, боља од претходне, што никад није тешко постићи.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Тиранија и почиње, Божидаре, кад власт умисли да је надлежнија од закона и паметнија од народа.
  Jelenahas quoted4 months ago
  Сељаку и сиромаху сви су краљеви и цареви исти.
  Jelenahas quoted4 months ago
  То је она историјска коб: вера народа у вође који то стварно нису. Таквим заблудама у вође и почиње пропаст народа. А да ли на овом поганом свету и у овако злим временима може да опстане мали народ којег сви суседи мрзе и желе му пропаст?
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)