Selest Ing

Sve što ti nikad nisam rekla

  Sanja Milenićhas quoted2 years ago
  Zbog čega nešto postaje dragoceno? Zato što je izgubljeno pa nađeno.
  Svetlana Jelićhas quoted9 months ago
  svi su izgledali isto, ista mešavina tamnoplave kose i rumenog tena koji je stalno viđala u srednjoj školi, celog života – poznata koliko i kuvani krompir.
  Ivana Miskovichas quotedlast year
  Kako bi joj kiša prijala, kao plač po celom telu.
  kotaricaahas quoted4 months ago
  Svaka akcija ima jednaku i suprotnu reakciju. Jedno ide gore, drugo ide dole. Jedan dobija, drugi gubi. Jedan beži, drugi je zarobljen, zauvek
  Marina Šašićhas quoted7 months ago
  Nejtu, koji se bori protiv teškog mamurluka, glas zvuči kao očev iako Džejms nikad nije tako blago izgovorio njegovo ime niti ga dodirnuo s tolikom nežnošću. Trenutak pre nego što otvori oči, to i jeste njegov otac. To je istina čak i kad pred sobom vidi blagu sunčevu svetlost, policijsko vozilo, policajca Fiska koji čuči pored otvorenih vrata. Policajac Fisk mu uzima praznu bocu viskija iz šake i pomaže mu da podigne glavu, ali u Nejtovom srcu je otac rekao: „Sine, vreme je da idemo kući“, s tolikom nežnošću da je zaplakao.
  Marina Šašićhas quoted7 months ago
  Razmišlja o majci koja je svih tih godina sama dolazila u praznu kuću, održavala njenu sobu istom kakva je bila, stavljala čistu posteljinu za ćerku koja se nikad neće vratiti. Muž joj je odavno otišao i sad je u krevetu druge žene. Toliko voliš i toliko se nadaš da bi ostao bez ičega. Deca kojoj više nisi potrebna. Muž koji te više ne želi. Ništa ne ostaje osim tebe, same, i praznog prostora.
  Marina Šašićhas quoted7 months ago
  Ptičica u njegovom grlu je umrla i nadula se te je jedva disao.
  Marina Šašićhas quoted7 months ago
  Bez majke neće jesti roštilj, piti limunadu niti prošetati do jezera da gledaju vatromet. Neće biti ničega osim putera od kikirikija, želea i kuće s navučenim zavesama. Okretala je strane, gledala fotografije pita s kremom, kućica od keksa i pečenih rebara. A onda na jednoj strani: podvučene reči. Pročitala ih je sričući.

  Koja majka ne voli da kuva sa svojom ćerkicom?

  A ispod toga:

  A koja devojčica ne voli da kuva s mamom?

  Mala ispupčenja istačkala su celu stranicu, kao da je bila ostavljena na kiši. Lidija je prelazila prstima po njima kao po Brajevoj azbuci. Nije shvatila šta su sve dok joj suza nije kanula na stranicu. Kad ju je obrisala, ostalo je malo ispupčenje.

  Napravilo se još jedno, pa još jedno. Mora da je i majka plakala nad ovom stranicom.

  Niste vi krivi, rekao je otac, ali Lidija je znala da jesu. Ona i Nejt su uradili nešto pogrešno; nečim su je naljutili. Nisu bili ono što je želela da budu.

  Ako se majka ikad vrati kući i kaže joj da popije mleko, popiće ga, pomislila je dok se stranica sve više mutila pred njenim očima. Praće zube ne čekajući da joj kaže i prestaće da plače kad joj doktor daje injekcije. Zaspaće čim joj majka isključi svetlo. Nikad se više neće razboleti. Radiće sve što joj majka bude govorila. Sve što njena majka želi.
  Marina Šašićhas quoted7 months ago
  Kad si tamo gore – sto trideset pet kilometara visoko, sto četrdeset pet, sto pedeset pet, stajalo je na brojaču – sve na zemlji je nevidljivo. Majke što nedostaju, očevi koji te ne vole, deca što ti se rugaju – sve izgleda kao glava čiode i nestaje. Tamo gore nema ničega osim zvezda.
  Marina Šašićhas quoted7 months ago
  Nije mogla da zamisli veću suprotnost majčinom životu, gde je šivenje urednog poruba vredno pohvale, gde se uklanjanje mrlja od cvekle s bluze smatra povodom za slavlje.
  Svetlana Jelićhas quoted9 months ago
  Zagnjurila je nos u Lidijinu kosu i nečujno izgovorila obećanja. Nikad joj neće govoriti da sedi pravih leđa, da nađe muža, da vodi domaćinstvo. Nikad joj neće natuknuti da neki poslovi, životi ili svetovi nisu za nju; nikad neće dozvoliti da pomisli isključivo muškarac kad čuje reč doktor. Do kraja života će je ohrabrivati da postigne više od svoje majke.
  Јована Гинићhas quotedlast year
  Ironija – protivrečan ishod događaja koji kao da se rugaju obećanju i valjanosti stvari
  JelenaVerahas quotedlast year
  Toliko toga još valja uraditi, toliko toga popraviti. Ali trenutno misli samo na ćerku u naručju. Zaboravio je kakav je osećaj dok držiš dete – držiš bilo koga – u zagrljaju. Kako nečija težina uranja u tebe, kako se nagonski drži za tebe. Kako ti veruje. Prolazi mnogo vremena dok nije spreman da je pusti.
  JelenaVerahas quotedlast year
  Odsad će raditi ono što ona želi. S nogama čvrsto na ničemu, Lidija – toliko dugo zarobljena snovima drugih – nije još mogla da zamisli šta bi to moglo biti, ali odjednom je svet blistao od mogućnosti. Ona će promeniti sve.
  JelenaVerahas quotedlast year
  Zblanuta, Lidija je ćutala. Celog života Nejt je razumeo, bolje od ikoga, leksikon njihove porodice, stvari koje nikad ne bi mogli da objasne nekome sa strane: da knjiga ili haljina znače više od štiva za čitanje ili odevnog predmeta; da pažnju prate očekivanja koja – kao sneg – padaju, ostaju i mrve svojom težinom. Sve te reči bile su tačne, ali izgovorene tim Nejtovim novim glasom zvučale su banalno, slabo i šuplje. Onako kako bi ih neko drugi čuo. Njen brat se već pretvorio u neznanca.
  JelenaVerahas quotedlast year
  Toliko voliš i toliko se nadaš da bi ostao bez ičega. Deca kojoj više nisi potrebna. Muž koji te više ne želi. Ništa ne ostaje osim tebe, same, i praznog prostora.
  JelenaVerahas quotedlast year
  Zato što je, više od svega, njena majka želela da se istakne; zato što je, više od svega, njen otac želeo da se uklopi. Zato što je i jedno i drugo bilo nemoguće.
  nocticsnezahas quotedlast year
  toliko dugo se plašila da je zaboravila kako je kad se ne bojiš
  b8825130022has quotedlast year
  Toliko voliš i toliko se nadaš da bi ostao bez ičega.
  b8825130022has quotedlast year
  Kad god vidiš sebe spolja, način na koji te ljudi gledaju, iznova se setiš svega.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)