sr
Liz Fenik

Neznanac u Kornvolu

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
  Skarlethas quotedlast year
  Gejb je ležala obgrljena Finovim rukama. Kroz prozor se slivalo blago jutarnje svetlo. Čitavu noć je provela u njegovom naručju, i vodila ljubav, i bila namamljena da uživa sporo, nežno, strasno. Bez reči je razumeo njene potrebe i blagim miloštama je naučio da ne treba da se plaši ni njega ni svoje želje za njim. Porumenela je setivši se sopstvene gladi. Čim se konačno osetila bezbednom, dozvolila je sebi da bude voljena.
  Skarlethas quotedlast year
  Oči su mu nagoveštavale žudnju i znala sam tad da je moja budućnost povezana s njime.
  Skarlethas quotedlast year
  Kada se zadubi u rad, glas joj je postajao poput brušenog kristala, zadobijajući besprekornu dikciju ukoliko je neko prekine pa mu odgovori na pitanje. Ali kada je govorila pred drugima, kada je svesna da u blizini ima nekog, glas bi joj omekšao, samoglasnici postali zaobljeniji. Tek kad je umetnost ponese, zazvučala bi kao kakav starovremski spiker Bi-Bi-Sija.
  knjigomankaaahas quotedlast year
  Džonti je uvek tvrdila da se temperatura vode i ne menja mnogo tokom godine, već se doživljava tako neprijatno zbog vazduha i vetra što zavija oko tebe kad izađeš
  Skarlethas quotedlast year
  put mi je bila svetla „kao u porcelanske lutke
  ljmihailovichas quoted2 months ago
  Nema nikakve svrhe da se boriš da budeš najbolji ako si sebi jedina publika
  Skarlethas quotedlast year
  Svakodnevna ćaskanja sa ocem pomažu mi da sagledam svet, a majka mi svojim molitvama ne dâ da previše uzletim
  Skarlethas quotedlast year
  Na julskom nebu nije bilo ni oblačka. Džezebel se njihala na blagim talasima, a za krmom je stajao Fin. Gejb ustade i poljubi ga, a verenički prsten zasvetluca na suncu kada je digla teglicu. Veći deo Džontinog pepela sahranjen je u grobu uz Gejbine roditelje, ali Gejb nije mogla da se otrgne osećaju da je njenoj babi mesto na moru, uz Aleksa.

  „Ovo mi deluje kao lepo mesto.“ Kada je Fin pritisnuo dugme CD plejera, videla je na njegovom prstu Aleksov prsten i znala da bi Džonti bila saglasna s tim. Nad čamcem se razlegoše uvodni tonovi arije koju će ona izvoditi na sutrašnjoj premijeri Ljubavnika. Gejb zapeva, a kada je stigla do reči

  Ja ljubav tvoja,

  ti ljubav moja!

  Gde val se ruši,

  uz morske sprude

  neka grob bude

  srcu i duši

  Finova ruka spojila se s njenom, te rasuše poslednji Džon­tin pepeo po vodi.
  Skarlethas quotedlast year
  Zaobišao je stočić i prišao joj. Ona pritaji dah. „Fine“, šapnu.

  „Da?“ Zastao je na koji centimetar od nje.

  „Zašto si došao?“

  „Morao sam da te vidim.“ Oči su mu bile pune plamena.

  „O!“ Gejb nije mogla da skrene pogled, a usta su mu lebdela tik nad njenim usnama. „Ni zbog čeg drugog?“

  „Nedostajala si mi.“ Dotakao joj je usnama krajičak usta. „Nisam mogao da razmišljam ni o čemu sem o tebi.“ Poljubio ju je ovlašno, i dalje stojeći razdvojen od nje. „Morao sam da saznam da li možda i ti osećaš isto što i ja.“

  Gejb ga uhvati za ruku i privuče ga k sebi, te im se tela sastaviše. „Da, osećam.“
  Skarlethas quotedlast year
  Zdravo, Fine. To jest, Aleksandere. Ovde Gejb.“ Duboko je udahnula. „Zovem da ti se izvinim. Veoma…“ Zastala je jer joj je ponovo krenula drhtavica. „Veoma mi je krivo što sam se onako ponela prema tebi, nije bilo baš zrelo“, dodade cvokoćući zubima. „Hvala ti na svoj pomoći nakon pojavljivanja one vesti o Džonti.“ Zaćutala je. Još štošta je želela da kaže, ali nije znala odakle bi počela.

  „Hvala tebi.“

  Gejb spusti slušalicu i naglo se obrte. Na vratima je stajao Fin, s vodenim kapima po kovrdžama. Prestala je da diše. Došao je.
  Skarlethas quotedlast year
  Pomakao se, privukavši je bliže sebi, pa je dodirnuo nosem i usnama po uvu.

  „Dobro jutro.“

  Nju prožeše žmarci. „Lepo je što si opet tu.“

  „Mhmmm.“ Zasuo joj je vrat ovlašnim poljupcima, te Gejb sklopi oči. „Nedostajala si mi.“

  „To si i sinoć rekao.“

  On prevuče prstom po njenoj dojci. „Pojma nemaš koliko!“

  „Pokaži mi.“ Gejb prođe šakom preko njegovog bedra.

  „Sa zadovoljstvom“, šapnu on obrćući se.

  Iz brvnare su izašli držeći se za ruke. Sunce je u međuvremenu zašlo, ali nebo je još bilo svetlo i prožeto rumenilom dok su koračali stazom, preskačući bare i smejući se.
  Skarlethas quotedlast year
  Jutarnje svetlo je virilo kroz razmak između zavesa. Gejb se pribi uz Fina. Spavala je kao jagnje, kao što nije nepamćeno dugo. Sigurno je tako kad si zadovoljan. Kao čarolija.
  Skarlethas quotedlast year
  U brvnari su gorela svetla kada je Gejb naišla stazom, te joj zastade dah u grlu. To je moglo da znači samo jedno – Fin se vratio. Iz kuhinje je lebdeo miris pečene jagnjetine i cimeta.

  „Zdravo!“ Gejb se zaustavi na pragu. Fin se nalazio kraj šporeta, s varjačom u ruci. Licem mu se razli osmeh, a oči mu se ozariše. Gejb nije mogla da se makne.

  „Zdravo, lepotice.“ Spustio je varjaču u lonac, pa pošao ka njoj raširenih ruku. Gejb odloži na radnu površinu note koje je držala, a onda ga zagrli. Eto šta je želela, za čime je čeznula.

  „Nedostajao si mi.“ Gejb mu položi glavu na grudi, a ravnomerni ritam njegovog srca zasvira joj poput muzike. Dom. Ovo je dom.
  Skarlethas quotedlast year
  Gejb se saže da zagleda bokor pečuraka što su iznikle iz guste lisne stelje u podnožju jednog hrasta. Nikada nije umela dobro da razlikuje pečurke, pa ih je ostavila netaknute i produžila ka kladi položenoj preko korita. Voda se polako vraćala u potok, a kanalom su plovila dva labuda. Gejb je sedela potpuno nepomično da ih ne bi uznemirila. Bili su savršen par, doživotno zajedno.
  Skarlethas quotedlast year
  Doručak je bio na stolu, čekajući je zajedno s novinama. Fin pogleda u nju preko ruba kafene šoljice i osmehnu se. Gejb preseče ispod grudi. Nije joj bilo do doručka; želela je da uhvati Fina za ruku i povede ga pravo u svoju sobu. Umesto toga je duboko uzdahnula i sela.

  Namazala je parče prepečenog hleba i krenula da lista novine, nastojeći da se usredsredi na vesti, a ne na čoveka preko puta nje.
  Skarlethas quotedlast year
  Vodila je ljubav i bilo je predivno. Nije se skrhala. Štaviše, upravo se suprotno osećala – ponovo je bila celovita. „Hvala ti.“ Hitro ga je poljubila, navukavši pokrivač do brade. On se promigolji da joj bude bliže, sklopi oči i položi glavu uz njen obraz.
  Skarlethas quotedlast year
  Geni je potiskuju ka njenoj sudbini.
  Skarlethas quotedlast year
  Glad u njemu i meni mogla je da zapali čitav svet. Ponekad se i sada, kao starica, zapitam kako jedan tako prost čin može toliko da se razlikuje. Za neke to nije ništa više od češanja svraba, od biološke potrebe. Pa ipak, isti čin je drugome objava ljubavi, a u to doba je značio i potragu za mirom u jednom svetu koji je naopak.
  Skarlethas quotedlast year
  „Divna večera.“

  Gabrijela se nasmeja, pa spusti još jednu kobasicu na Džontin tanjir.

  Džonti je bocnu viljuškom. „Jeste bila divna. Jelo je uvek ukusnije napolju i kraj vode. Ima tad neku svežinu.“
  Skarlethas quotedlast year
  Kada zažmuri, sve je bilo krajnje jasno pred očima, njena prva ljubav i to more. Videla je more, osećala mu dodir i slanoću. Za nju je so bila ukus ljubavi.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)