Keski-ikäinen mies hakee hypnoosista apua unettomuuteen ja lääkeriippuvuuteen, mutta ei saa pysyvää helpotusta. Vasta katseen kääntäminen sisäänpäin alkaa purkaa vuosikausien aikana kertynyttä vyyhtiä. Kun mies alkaa tarkastella lapsuus— ja nuoruusvuosiaan uusin silmin ja peilata niitä psykoanalyyttisiin näkemyksiin, suhteet vanhaan äitiin ja edesmenneeseen isään alkavat näyttäytyä uudessa valossa. Mies astuu sisälle mielensä labyrinttiin, joka on täynnä niin uhkia kuin mahdollisuuksiakin.
Juhani Syrjän rohkea, esseistinen muistelmateos antautuu keskusteluun Sigmund Freudin kanssa. Yksityiset, säästelemättömästi kuvatut kokemukset esittelevät viisaan, elämää laajasti ymmärtävän miehen, jolle mikään inhimillinen ei ole vierasta.
Juhani Syrjä (s. 1943) on suomalainen kirjailija. Hänet tunnetaan syväluotaavista romaaneistaan, joiden miespäähenkilöt etsivät itseään ja kieltäytyvät seuraamasta sovinnaisia elämänpolkuja. Myös luonto ja työnteko korostuvat Syrjän tuotannossa keskeisinä aineksina. Syrjä on kirjoittanut romaanien ohella myös esseitä ja aforistisia kirjoituksia.