sr
Fjodor Dostojevski

Zli dusi

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
Ovaj roman uzima za predmet politčke tendencije novog vremena. Dostojevski sjedinjuje političku revoluciju sa duševnom agonijom. Analizirajući njeno stvaranje kroz dve generacije likova Dostojevski ukazuje na njeno poreklo u individualizmu — otpadništvu od moralnih i religioznih načela, odbacivanju onoga što je u čoveku duhovno. Otac koji licemerno brani svoju neposobnost predstavljajući se većim i značajnijim, rodiće sina još žednijeg veličine i značaja. Za Dostojevskog su baš to nečiste sile — jer izvode duše iz stanja smirenosti, i tako im onemogućuju da stvaraju pozitivne, stvarne vrednosti.

This book is currently unavailable
881 printed pages
Copyright owner
Vulkan

Impressions

  b5725620481shared an impression3 months ago

  Odličan roman!

  b7693550331shared an impression2 years ago
  👍Worth reading

  💫

  Aleksandar Novakovićshared an impressionlast year
  🔮Hidden Depths
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile

Quotes

  b2397047695has quoted2 years ago
  ne možete zamisliti kakva tuga i srdžba obuzimaju vašu dušu kada veliku ideju, koju odavno poštujete kao svetinju, dohvate nevešti ljudi i izvuku je na ulicu pred glupake kakvi su i sami, i najedanput je nađete na tržištu stareži, u prljavštini, naopako nameštenu, bez proporcija, bez harmonije – kao igračku kod nerazumne dece – i ne možete je više poznati! Ne! U naše doba tako nije bilo niti smo mi tome težili. Ne, ne, nikako tome. Ja ne shvatam više ništa... Naše će vreme opet nastupiti i opet će usmeriti na siguran put sve ono što se sada tetura. Šta li bi se, inače, dogodilo?“
  b3997091617has quoted2 years ago
  Možda je to bilo samo žensko poigravanje s njene strane, nesvesna potreba za ispoljavanjem ženstvenosti, toliko uobičajena kod nekih žena.
  lazardjurichas quoted2 years ago
  Prva njegova žena je bila neka lakomislena devojka iz naše gubernije, kojom se oženio u svojoj najranijoj i još ludoj mladosti i, kako izgleda, imao je s tom, uosta­lom privlačnom, osobom mnogo nevolja jer nije imao dovoljno sredstava za njeno izdržavanje, a povrh toga i zbog drugih, delimično već delikatnijih uzroka. Umrla je u Parizu, živeći poslednje tri godine odvojeno od njega i ostavivši mu petogo­dišnjeg sina, „plod prve, radosne i još nepomućene ljubavi“, kako se jednom u mom prisustvu otelo rastuženom Stepanu Trofimoviču.

On the bookshelves

  Vulkan
  Vulkan
  • 94
  • 1.9K
  Nejla P.
  Klasici
  • 45
  • 31
  Jelena Cvetković
  Klasici
  • 15
  • 31
  Damjan V
  Klasici
  • 5
  • 31
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)