sr
F. Skot Ficdžerald

Veliki Getsbi

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
  b0152769540has quotedlast month
  Bili su to nemarni ljudi, Tom i Dejzi, razbijali su stvari i ljudska bića, a zatim se povlačili u svoj novac i svoj neizmerni nemar, ili šta god to bilo što ih je zbližavalo, i puštali da drugi počiste nered koji su ostavili za sobom...
  b0152769540has quotedlast month
  „Prijateljstvo prema čoveku treba da pokazujemo dok je živ, a ne kad je mrtav“, dodao je. „Posle toga se držim pravila da se u ništa ne mešam.“
  b0152769540has quotedlast month
  Mogao je prezirati sebe jer ju je, bez sumnje, obmanuo. Ne mislim da ju je zaveo pričom o nepostojećim milionima, ali namerno je u njoj izazivao osećanje sigurnosti; naveo ju je da poveruje kako i on pripada njenom svetom – da je sposoban da se stara o njoj. Istina je bila da on nije bio u mogućnosti da se ženi – iza njega nije stajala imućna porodica, i on je bio dužan da se pokori svakom hiru bezlične vlade, zbog kog bi mogao dospeti u ma koji kraj sveta.
  b0152769540has quotedlast month
  Ma kako veličanstvena budućnost čekala Džeja Getsbija, on je tada bio mladić bez prebijene pare u džepu i bez prošlosti, a u svakom času je i nevidljivi ogrtač uniforme mogao da mu sklizne s ramena. Zato je koristio svaku priliku koja bi mu se ukazala. Uzimao je šta je mogao uzeti, izgladnelo i beskrupulozno – a naposletku je, jedne mirne oktobarske noći, uzeo i Dejzi, uzeo ju je zato što nije imao nikakvog prava ni ruku da joj dodirne.
  b0152769540has quotedlast month
  Rano je upoznao žene, a kada su ga iskvarile, počeo je da iz prezire: mlade device jer su bile neznalice, a one druge jer su se ponašale histerično i zbog najmanje banalnosti, koje je on, u svojoj prekomernoj zaokupljenosti sobom, smatrao sasvim normalnim.
  b0152769540has quotedlast month
  Mora da je bilo trenutaka, još tog popodneva, kada je prava Dejzi pala u njegovim očima u odnosu na njegovu Dejzi iz snova – ne nekom njenom krivicom, već zbog neizmerne snage njegove iluzije. Ona je bila snažnija od Dejzi, snažnija od svega. Predao joj se strastveno i stvaralački, i sve vreme joj ponešto dodavao, kitio je svakim blistavim perom koje bi dolebdelo do njega. Nikakav plamen niti svežina ne mogu se meriti s onim što čovek čuva u svom sablasnom srcu.
  b0152769540has quotedlast month
  „Nakon toga sam kao radža živeo u svim prestonicama Evrope – Parizu, Veneciji, Rimu – sakupljao sam drago kamenje, uglavnom rubine, lovio krupnu divljač, pomalo slikao, samo za sebe, razume se, i pokušavao da potisnem u zaborav nešto veoma tužno, što se davno desilo.“
  b0152769540has quotedlast month
  „Za nesreću je potrebno dvoje.“
  b0152769540has quotedlast month
  Bila je neizlečivo neiskrena.
  b0152769540has quotedlast month
  Kada se Džez istorija sveta završila, devojke su spuštale glavu na ramena muškaraca, nekako naivno i druželjubivo, širile su ruke i razigrano im padale u naručje, pa čak i čitavim grupama muškaraca, znajući da će se već naći neko da zaustavi njihov pad – ali nijedna nije ni pokušala da padne u naručje Getsbiju, nijedan francuski paž nije dotakao njegovo rame i nijedan pevački kvartet nije pokušao da ga uvuče u pesmu.
  b0152769540has quotedlast month
  „A ja volim velike prijeme. Tako su prisni. Na malim okupljanjima nema privatnosti.“
  b0152769540has quotedlast month
  tren bi se taj osmeh uputio – ili se tako činilo – čitavom svetu, a potom bi se usredsredio na vas, s neodoljivim predubeđenjem da vam daje za pravo. Razumeo vas je taman onoliko koliko ste želeli da vas neko razume, verovao je u vas onako kako ste vi želeli da verujete u sebe, i uveravao da vas doživljava upravo u onakvom svetlu u kakvom ste, po vas najboljem, želeli da se prikažete.
  b0152769540has quotedlast month
  Pijan sam, evo, već nedelju dana i pomislio sam da će me sedenje u biblioteci otrezniti.
  b0152769540has quotedlast month
  „Pogledajte ga ponekad kada je uveren da ga niko ne posmatra. Opkladila bih se u bilo šta da je ubio čoveka.“
  b0152769540has quotedlast month
  „Čudan je to čovek koji je spreman da uradi tako nešto“, rekla je druga devojka žustro. „Ne želi nikome da se zamera.“
  b0152769540has quotedlast month
  Kod Getsbija ljudi nisu bili pozivani – jednostavno su dolazili.
  b0152769540has quotedlast month
  Nešto u njegovim ležernim pokretima i nepokolebljivom načinu na koji je stajao na travnjaku reklo mi je da je to lično gospodin Getsbi izašao da ustanovi koje parče našeg lokalnog neba pripada njemu.
  b0152769540has quotedlast month
  Imala je glas čije dizanje i spuštanje uvo prati kao da je niz nota koje nikada ponovo neće biti odsvirane. Lice joj je bilo istovremeno i tužno i lepo, sa sjajnim očima i senzualnim usnama – a u njenom glasu bilo je nečeg uzbudljivog, što je muškarcima kojima je stalo do nje bilo teško da zaborave; raspevana prinuda, prošaputano slušaj, nagoveštaj da je maločas uradila nešto veselo i uzbudljivo i da veselost i uzbudljivost lebde i nad narednim časom.
  b7958137025has quoted5 months ago
  Otac je pristao da me godinu dana finansira pa sam, nakon brojnih odlaganja, u leto 1922. došao na Istok, kako sam tad mislio – zauvek.
  b8887132247has quoted5 months ago
  Mislila je da znam mnogo jer sam znao ono što je njoj bilo nepoznato...
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)