Aleksandar Đuričić Ash

Surf na crvenom talasu

  b6882281692has quoted2 years ago
  – Znaš, nikada nisam kapirala ovaj beogradski svet – reče Jovana. – Niko ništa ne radi, i samo kukate kako nemate para, a svi samo troše! Pogledaj ovo – Jovana se osvrte oko sebe – radni dan, sred radnog vremena, a čaršija puna besposlenih ljudi, lepo obučenih, sede i troše pare u skupim lokalima! Znaš, vi ste najluksuznija sirotinja u Evropi
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Ona je znala!

  Znala je da ničega drugog u životu nema, osim opasnosti da budeš još gori nego što jesi, da padneš još niže, da budeš još nesrećniji. Naročito ako propustiš životnu priliku koja se samo jednom pruža!

  A propustićeš je sigurno.
  Mina Ceperkovichas quotedlast year
  Kad jednom pomeriš granice svoje tolerancije, onda je besmisleno da ih vraćaš nazad, jer ćeš sam sebi da izgledaš kao budala, što nije nimalo prijatno.
  Jasna Markovichas quoted7 months ago
  – Život ti je… kao surf na talasu! Ako hoćeš da opstaneš na površini, moraš da uhvatiš talas koji ti naiđe i da ga ne puštaš. Da budeš stalno na njemu. Ako ti talas pobjegne, ti ostaješ na mirnoj vodi i toneš. Ako požuriš, talas te preklopi.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Pogledajte čoveku u lice, zagledajte mu se u oči. Vidite li išta? Zagledajte se u ženu plave kose sa izrastkom na razdeljku, oštećenih noktiju i bledog tena koja stoji ispred trafike u malom gradu u unutrašnjosti Srbije i posmatra muškarca i dečaka koji se udaljavaju. Vidi li se na njenom licu da li se jutros srećna probudila ili je patila? Vidi li se, ispod jeftinog pudera i skromne šminke koliko je ona pametna, obrazovana ili glupa, koliko je volela i koliko je bila voljena? Ne vidi se ništa. Šta možeš znati o osobi koja posmatra muškarca i dečaka koji odlaze niz ulicu? Da li je on njegov otac? Da li je ona njegova majka ili je samo nečija ćerka? Da li voli svog sina toliko da zbog njega pristaje da bude bez boje za kosu i laka za nokte? Da li im se obraduje uveče kada se vrati sa posla? Da li je to život koji je ona želela ili je i ona, nekada, kao i mnoge pre nje, sanjala o muškarcima u skupim automobilima, o svetskim metropolama i dijamantima?
  Kitkejthas quoted9 months ago
  „Moj život zaista jeste bio poput surfa.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Moj život zaista jeste bio poput surfa. Samo je trebalo uhvatiti dobar talas, balansirati na njemu i ne puštati ga. Zastaneš li, talas ti ode. Požuriš li, on ostaje iza tebe i poklopi te. U svakom slučaju, kad talas prođe, ostaješ na mirnoj vodi, plivaš na površini kao i svi. Drugi talasi prolaze pored tebe, a ti samo plutaš bez ideje, dok u tebi ima daha života. Jer, jedino je izvesno da ćeš i ti, kao i svi, jednoga dana potonuti. Pa opet, sudbina svakog talasa ionako jeste da se razbije o stenu.”
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Kažu da pred licem smrti čoveku pred očima prođe ceo život. To je istina. Video sam sve. I majku, i oca, decu iz komšiluka koja trče niz usku ulicu, moju osnovnu školu i staru učiteljicu za katedrom… Video sam mesec sa terase na kojoj su se zelenela limunova stabla, video sam Mariju, onako kako je sedela sa jednom izuvenom cipelom i šminkala se, a potom otrčala niz stepenište vile na Dorćolu. I video sam Viktora. Stajao je tamo dole, na dnu Bulevara, onako nasmejan i lep, mahao mi je i širio ruke u susret.“
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Verovatno ono najgore u vezi sa smrću bliskih osoba je osećaj da se, na kraju, sve prebrzo završilo. Tragedija, rastanak, oplakivanje – kao da sve prođe u vihoru, i ma koliko suza prolio, ma koliko dana oćutao, to je uvek, čini ti se, nesrazmerno malo u odnosu na patnju, u odnosu na veličinu gubitka. Posle nekog vremena čini se kao da si samo trepnuo i neko je nestao, deo tebe je otišao u nepovrat, a srcu nikada nisi dao dovoljno oduška, niti si ičim zaslužio tu rešenost da, uprkos svemu, svoj život nastaviš dalje.

  Nemoć. Kukavičluk. Boli, kako god.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  znam… Još uvek me nešto čvrsto veže za njega. – zamislila se ona. – Valjda je to ljubav.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Pre svih njenih velikih srećnih ljubavi koje su je učinile ovako nesrećnom, kakva je sada.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Njihovo prijateljstvo je bilo jedno od onakvih muško-ženskih, gde je njima samima prosto urnebesno smešno i nemoguće da zamisle da budu zajedno u vezi. Pogotovu pošto već znaju kako je to izgledalo. Među njima, jednostavno, više nije bilo „fluida“, što bi rekli. Ili je, možda, u pitanju bilo nešto drugo?
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Luka shvati da nikada nije prestao da bude dečak koji veruje u bajke. Nije li došlo vreme da malo on zaigra u ulozi princa?

  To je kao kada vam neko prerano otkrije da Deda Mraz ne postoji – najverovatnije da će vam Deda Mraz celog života nedostajati.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  A biti srećan i zadovoljan bez previše razloga, to je u ovoj zemlji vrhunac rodoljublja i demokratije.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  ono krizno vreme svuda oko njega je sve bilo trulo, tako da nije ni bilo u redu da njemu sve bude potaman. Bilo je sramota biti srećan i zadovoljan, jer to je, nekako, odmah impliciralo ili na duševnu bolest ili na lopovluk i kriminal. Svaki normalan čovek je morao biti bar malo poremećen.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Super! Evo, sad joj se plače.

  Mračna senka neizvesnosti i crne slutnje nadvijala se nad njenom glavom svaki put kada bi na ovaj način ozbiljno mislila o svojoj budućnosti. Obuzimao ju je strah. Ni patnja, ni frustracija, ni depresija, niti bilo koje drugo psihičko stanje komplikovanog imena, već običan strah. Strah zbog koga noću iskoči iz kreveta zadihano a da pri tom nije ništa ružno sanjala.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  jednom danu, 5. oktobra 2000. godine, politički život se izvrnuo naopačke, opozicija je postala vlast, vlast opozicija, a milisekund posle toga svi mediji su bili liberalni, policija profesionalna i kooperativna, vojska suzdržana i distancirana. Tako je bar izgledalo.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Ako hoćeš da opstaneš na površini, moraš da uhvatiš talas koji ti naiđe i da ga ne puštaš. Da budeš stalno na njemu. Ako ti talas pobjegne, ti ostaješ na mirnoj vodi i toneš. Ako požuriš, talas te preklopi.
  Kitkejthas quoted9 months ago
  Kao da je to nekakav uspeh biti bolji od onih koji su gori od tebe? – o tome je mislila Marija, dok je pila kafu.
  Емилија И.has quotedlast year
  I ta adresa na sred Bulevara, pored koje će večeras opet proći, pred kojom je tako često zastajao, to nije adresa, to je samo priča iz nekog filma, to je samo laž u koju je jedino on verovao. Ko zna ko tu živi – sigurno ne devojka iz njegovih dečačkih snova, sa očima u kojima se ogleda zvezdano nebo nad Dorćolom, baršunaste kože na ramenima, koju su dodirivali samo on i beogradski vetrovi sa Dunava.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)