bookmate game
sr
Books
Bianca Pitzorno,Bjanka Picorno

Francuska dadilja

Bjanka Picorno smatra se najznačajnijim savremenim italijanskim piscem za decu i mlade, a roman Francuska dadilja njenim najozbiljnijim delom i, po mnogima, vrhuncem njenog stvaralaštva.

U Francuskoj dadilji, Bjanka Picorno piše sopstvenu verziju Džejn Ejr: sporedni ženski likovi, koji su u originalnom romanu Šarlote Bronte bili u zapećku a ponekad čak i posmatrani s prezirom, u savremenoj obradi priče postaju heroine, u čije su sudbine upereni reflektori i kojima je pružena prilika da ispričaju svoje priče iz drugačije — feminističke, socijalno osvešćene i revolucionarne perspektive.

Izvorno namenjen omladini, roman Francuska dadilja postao je moderni klasik, čitan i hvaljen među svim generacijama.
475 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Impressions

 • ncivcicshared an impression5 years ago
  🎯Worthwhile

  Odlična knjiga!

 • Skarletshared an impression3 years ago
  👍Worth reading
  💡Learnt A Lot
  🎯Worthwhile
  💞Loved Up
  🐼Fluffy

  Lagano...leprsavo...ne cita se u jednom dahu ali je tako lepo pisano da samo mozete uzivati...

 • b3072385677shared an impression5 years ago

  Dobra citanja👍

Quotes

 • Sara Dragojevićhas quoted5 years ago
  Misliš li da ću, zato što je on velika stena a ja samo mali kamenčić, dopustiti da me zgnječi? Zar ne znaš da majušni kamenčići mogu da se zavuku u svaki procep?
 • Marija Krkichas quoted5 years ago
  Hiljadu godina je suviše kratko vreme da posedujemo one koje volimo! Suviše kratko vreme da ih ožalimo kada ih izgubimo...
 • Skarlethas quoted3 years ago
  Bjanka Picorno preispituje razne kontroverzne i složene teme – od socijalne podeljenosti, preko ekologije, potrošačkog društva (konzumerizma), političke korupcije, do rodne i rasne diskriminacije. Na prvi pogled neobično je da ovako „ozbiljna” pitanja budu tema romana za decu. „Istina, ja pišem za napredne čitaoce. Potpuno se slažem s Tolkinom koji tvrdi da priče za decu treba da budu kao i njihova odeća – uvek im daj bar za jedan broj veću, drugim rečima, ponudi im izazovne priče koje neće previše lako razumeti. Imaj poverenja u njih, veruj u njihovu sposobnost da odu korak dalje”, kaže Bjanka Picorno u intervjuu za magazin Inoltre 2002. godine. „Jer svrha književnosti, kao što kaže Milan Kundera, nije da pruži odgovore već da postavi pitanja. Književnost je poziv na posmatranje, promišljanje i izazov.”

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)