Franc Kafka

Proces

  Azra Velićhas quotedlast year
  Uvek je bio sklon da sve stvari što lakše uzima k srcu, da u najgore veruje tek onda kad ono nastupi, da se ne priprema za budućnost čak ni ako sa svih strana preti opasnost.
  Ana Minichas quoted2 years ago
  Zakon, u stvari, ne dozvoljava odbranu nego je samo trpi.
  Duška B.has quoted6 months ago
  O Procesu su pisali mnogi: teoretičari i istoričari književnosti, kritičari, publicisti i književnici. Oni su ovaj roman tumačili u različitim ključevima, između ostalog u autobiografskom, psihoanalitičkom, religijskom, kabalističkom, društvenokritičkom, egzistencijalističkom itd.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Pored toga, u Kafkinim romanima nema sveznajućeg pripovedača. Dok u tradicionalnom romanu čitalac dobija uvid u sve ono što znaju, vide, osećaju i doživljavaju protagonisti, a uz to i niz drugih informacija koje mu pružaju potpun uvid u ljude i događaje, u njihove uzroke, razloge i motive, Kafka čitaocima to uskraćuje, tako da oni i sami ostaju u neugodnoj i zastrašujućoj neizvesnosti.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Roman Proces

  Nedovršeni roman Proces čini desetak zaokruženih i šest fragmentarnih poglavlja. Najveći deo fragmenata nastao je 1914, tokom dva do tri meseca u pozno leto i s jeseni te godine. Pred kraj 1914. pisanje više nije napredovalo ni izbliza onako dobro kao na početku, pa je Kafka naredne godine potpuno napustio ovaj poduhvat, verovatno već u januaru.

  Prvo je napisao početno poglavlje Hapšenje, razgovor sa gospođom Grubah, zatim gospođica Birstner (Verhaftung – Gespräch mit Frau Grubach – Dan Fräulein Bürstner), a odmah potom završno poglavlje Kraj (Ende). Ni ostala poglavlja nije pisao hronološkim redom, kao linearnu priču, već na preskok, zamišljajući njihovu radnju kao važne stanice na putu Jozefa K.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Kafkina dela prema nastanku većinom pripadaju periodu od 1910. do 1924. godine, a prema momentu objavljivanja uglavnom kasnim dvadesetim i tridesetim godinama 20. veka.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Preostala dela objavljena su postuhmno, baš kao i 1500 Kafkinih pisama i njegovi dnevnici, koje je pred smrt poverio na čuvanje Mileni Jesenskoj. U njegovoj zaostavštini našli su se, između ostalog, fragmenti tri romana: Proces (Der Prozess, u Kafkinoj grafiji Der Proceß, 1925), Zamak (Das Schloss, 1926) i Amerika ili Izgubljeni (Amerika / Der Verschollene, 1927). Pored romana veoma su poznati Pismo ocu (Brief an den Vater, napisano 1919) i parabola Okani se! (Gibs auf, napisana 1922), kao i ranije pomenuta Pisma Mileni.
  Duška B.has quoted6 months ago
  iza sebe ostavio 40 završenih proznih tekstova, tj. ukupno oko 350 stranica štampanog teksta. Počeo je da objavljuje 1908. godine, a od književnih ostvarenja koja danas smatramo osobito značajnim za života su izašli Presuda (Das Urteil, 1913), Preobražaj (Die Verwandlung, 1915), Pred zakonom (Vor dem Gesetz, 1915), Seoski lekar (Ein Landarzt, 1918), Kažnjenička kolonija (In der Strafkolonie, 1919) i Umetnik u gladovanju (Ein Hungerkünstler, 1924).
  Duška B.has quoted6 months ago
  Kada je posthumno stekao svetsku slavu, na osnovu Kafkinih dnevnika i pisama oblikovala se slika o njemu kao o nesrećnom i neshvaćenom geniju koji je umro mlad, od duge i teške bolesti, a da prethodno od života nije imao gotovo ništa: s jedne strane autoritaran otac, nezanimljiv posao, mnogo učenja i rada, neuspešne ljubavne veze, sumnje u vlastite spisateljske sposobnosti, neobični, hermetični i „mračni“, često nedovršeni književni tekstovi, izostanak većeg uspeha kod kritike i kod šire čitalačke publike, a s druge strane veoma malo uzbudljivih događaja, zadovoljstva i zabave, ili bar onoga što bismo mi danas takvim smatrali.
  Duška B.has quoted6 months ago
  već 1918. nastupilo je veliko pogoršanje, nakon što je preležao zloglasni španski grip i zapaljenje pluća. Konačni udarac piscu je zadalo širenje bolesti na grkljan tokom 1923. i 1924. godine. Preminuo je 3. juna 1924. u sanatorijumu Hofman, u malom mestu Kirlingu na severoistoku Austrije, nedaleko od Beča, tačno mesec dana pred svoj 41. rođendan
  Duška B.has quoted6 months ago
  Sredinom 1917. pokazalo se da Kafka boluje od tuberkuloze pluća.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Na kraju su Maks Brod i Franc Kafka u istoriji književnosti ostali neraskidivo povezani.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Godinu dana po Kafkinoj smrti Brod je objavio njegove nedovršene romane, tridesetih godina prošlog veka priredio je i izdao njegova dela u šest tomova, napisao je Kafkinu biografiju (1937) i decenijama se na sve načine trudio da Kafkinom stvaralaštvu obezbedi zasluženu pažnju i poštovanje književne javnosti.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Iz poznatih Pisama Mileni znamo, međutim, da je češki jezik voleo i da ga je doživljavao kao topliji, emotivniji (nem. herzlicher) od nemačkog.
  Duška B.has quoted6 months ago
  je pohađao isključivo nemačke škole, prvo Nemačku narodnu i građansku školu, potom Nemačku državnu gimnaziju i na kraju Nemački univerzitet „Karl Ferdinand“ u Pragu.
  Duška B.has quoted6 months ago
  Franc Kafka zanimao se za autentičnu jevrejsku kulturu, a posebno za jevrejsko pozorište, prijateljevao je s Jevrejima s Istoka
  Duška B.has quoted6 months ago
  petnaestak godina pre no što će Treći rajh okupirati Čehoslovačku, proglasiti je Protektoratom Češka i Moravska i izvršiti genocid nad njenim jevrejskim stanovništvom.
  Duška B.has quoted6 months ago
  usled prerane smrti od tuberkuloze
  Duška B.has quoted6 months ago
  Franc Kafka je rođen u Pragu, 3. jula 1883. godine.
  Duška B.has quoted6 months ago
  obzirom na to da je sva književna dela, bez izuzetka, napisao na nemačkom, Kafku neizbežno smatramo nemačkim piscem i njegovo stvaralaštvo uvrštavamo u korpus nemačke književnosti.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)