Morten Pape

Planen

  Jytte Petersenhas quoted3 years ago
  Jeg hedder Morten. Jeg vil gerne være skuespiller.”
  “Og hvorfor vil du så gerne være skuespiller?”
  “Jeg vil gerne være en anden end mig selv. Det kan jeg godt lide.”
  “Hvad er der galt med ‘dig selv’?” spørger Heksen.
  “Ikke noget,” siger jeg. “Det er bare ikke nok.”
  Jytte Petersenhas quoted3 years ago
  Hver aften beder jeg til Gud som jeg ikke helt ved om jeg tror på før nu hvor jeg har brug for ham, om han ikke nok vil skåne mig for drillerier og mobning den næste dag
  Jytte Petersenhas quoted3 years ago
  “Hvad er så det modsatte af racisme?”
  Far kløede sig på issen og hev op i sine bukser.
  “Det er sgu et godt spørgsmål. Men jeg ville mene at socialisme er et godt sted at starte.”
  “Er du så socialisme, far?”
  “Det kan du eddermame bande på, søn. Rød front. Ned med kap­italen og bankerne! Penge, det er noget man har i sine lommer.”
  Katrine Schumannhas quoted4 years ago
  Alt er væmmeligt omkring mig. Tænk hvis jeg bare var blevet hjemme i Planen. Helt alene, fjorten dage uden de andre, hvilken fornøjelse, det ville have været. Men jeg er her, fasttømret til min familie, på ferie i kongerigets vindblæste røvhul, og alle på disse kanter, de forkrøblede, de bondske, de imbecile, de lavkulturelle, de indavlede kigger på os og synes vi er de underlige. Når jeg en dag får magten og sender bombeflyene af sted, ved jeg godt hvilken del af landkortet de skal begynde med at feje i skakten.
  Katrine Schumannhas quoted4 years ago
  Mor slog i bordet så bestikket lettede fra papirdugen, og torskens hjerte næsten begyndte at hamre igen.
  Katrine Schumannhas quoted4 years ago
  Hun var lidt højere og meget slankere end min mor der i en alder af 30 havde så stor en barm at man kunne samle brænde i hendes bh.
  Pernille Arenfeldthas quotedlast month
  For mange år siden blev hovedstadens lort og affald opmagasineret på disse kanter. Lorteøen Amager var dér hvor man kunne gemme det grimme væk. I dag er lossepladssymbolikken ikke til at overse. Nu er dette stedet du ikke ønsker dine børn i nærheden af, en uoverskuelighedens arena hvor proletariatets afkom farer rundt i en hektisk krigsdans iført deres hudfarve som uniformer. Blege kartofler som jeg er i undertal. Der er flere tørklæder end tylskørter, og der synges mere arabisk i krogene end Halfdan Rasmussen ved hinkebanen. De voksne siger at det er fordi vi går på en skole der ligger midt i en ghetto. Det betyder at der er mange fremmedarbejdere i et bestemt boligområde. Men det er ligemeget, for vi skal alle sammen være her, siger de. Synet af skolegårdens virvar denne tirsdag klokken lidt over halv ti bekræfter i høj grad dén pointe.
  En hær af flyverdragter med maven fuld af sukkerholdige morgenmadsprodukter farer rundt om hinanden henne ved den ramponerede legeplads med tårne og en hængebro og en rusten rutsjebane der ebber ud som en rådden tunge. Det giver et rungende smæld i den halvdel af skolegården hver gang en dreng kyler en anden dreng ned i rutsjebanen inden han selv tager turen ned til resten af de grædende unger. Et par andre brag ved de gamle busstandere i hjørnerne af gården efterfølges forudsigeligt af et skrig eller et skrål, senere latter, inden det hele drukner i et hysterisk inferno af råb og bandeord.
  Vikarens fingre griber rundt om hanken på en kaffekop af billig porcelæn med et forvasket print af kommunens logo på. Han inspicerer den knaldgrønne refleksvest med de fortabte øjne mens han forsøger at hitte ud af hvordan han kan iføre sig vesten uden at stille koppen fra sig og dermed miste sit sidste håb om at ligne en voksen. Kaffen skaber autoritet, den indikerer at der er tale om en person der har noget at skulle have sagt i den her skolegård. Han kan irettesætte børnene og skille dem fra hinanden i en slåskamp. Han minder sig selv om det og tager en tår af koppens indhold. Kaffen er allerede blevet kold. Han har endnu ikke lært at holde af lærerværelseskaffens beske kalks
  Ulrik Lumborghas quoted8 months ago
  Sorry,” siger det store brød af en securityvagt, polstret med muskler og skudsikker
  René Gyldenstenhas quotedlast year
  eg tager min lommekniv, holder den hen over flammen fra en lighter og skærer mig selv et fint snit hen over armen.
  carsten60394has quoted2 years ago
  “Det skal nok gå. Om ikke andet så ad helvede til.”
  carsten60394has quoted2 years ago
  Kaffen skaber autoritet
  Jan Rene Rasmussenhas quoted2 years ago
  “Jo, kom nu,” insisterer mor. “Lad os finde et spil vi lige kan hygge os med.”
  Hun åbner døren ind til skabet under trappen og står foroverbøjet på ét ben mens vi hører hende rode rundt inde i det mest kaotiske af alle husets rum. Mor finder tre spil frem. Ludo, CocoCrazy og Hønemor.
  “Kan I blive enige om et af de her spil?”
  Jonas og jeg siger intet. Det er ikke lige noget vi har brug for at tage stilling til. Pernille får lov at bestemme.
  Vi sætter os ned i sofaen, og mor kæmper tappert gennem det hele. Hun roser os og smiler til os og siger kom igen, hvis vi har haft et dårligt slag. Så er vi søde ved hinanden en halv times tid. Så bliver klokken mange, og mor har vundet i Hønemor. Mor kysser os alle en ekstra gang på panden inden vi sammen går op ad trappen og ind på hver vores værelse og lukker døren, og så bliver der stille.
  En uge senere sidder vi ved spisebordet på samme måde på samme tidspunkt da telefonen ringer. Der har været en drukneulykke ovre i hendes svømmehal. Mors gode veninde og mangeårige kollega ha
  Jan Rene Rasmussenhas quoted2 years ago
  Andrew deler værelse med Hanne. De har hver deres seng i hver sin ende af rummet med et fjernsyn i midten. Deres forældre er næsten aldrig hjemme. De er flyttet til Amager fordi de har købt en grillbar på Englandsvej lige inden Tårnbygrænsen. De har opkaldt grillen efter den vietnamesiske hovedstad som de måtte forlade som børn i en vakkelvorn flygtningebåd under krigen. Grillen sælger vietnamesiske retter med ris og koriander og forårsruller, men også gamle klassikere som fiskefilet med pommes frites og bøfsandwich. Efter mindre end en uge har nogen graffitimalet et hagekors på døren.
  Hver aften beder jeg til Gud som jeg ikke helt ved om jeg tror på før nu hvor jeg har brug for ham, om han ikke nok vil skåne mig for drillerier og mobning den næste dag. Det ødelægger mig, Gud. Jeg kan ikke klare det mere. Så ligger jeg søvnløs hele natten og gennemspiller dagen der er gået for at fin
  Bodil Kristensenhas quoted2 years ago
  Mor giver mig gode tips til at få samtalen til at gå så let som muligt så jeg kan få mig noget kontanthjælp. Rigtige penge. Bare sig at du er på røven, og at de er nødt til at hjælpe dig. Gerne noget
  Bodil Kristensenhas quoted2 years ago
  Det var vigtigt at holde hovedet koldt og ikke forfalde til fremmedfrygt. Vi var et lille land, men et privilegeret land, og det forpligtede når resten af verden stod i brand, og mennesker var på flugt fra død, krig og tortur. Mange af disse mennesker havde i sagens natur kun råd til at bo sådan et sted som Urbanplanen, og derfor var der jo mange flere med fremmed herkomst her end eksempelvis på Bornholm eller hos de rige oppe i
  Bodil Kristensenhas quoted2 years ago
  Deres Kongelige Højhed,” sige
  Bodil Kristensenhas quoted2 years ago
  Vi lod vreden gå ud over hinanden i stedet for at trøste dem der havde brug for det, og til sidst
  Bodil Kristensenhas quoted2 years ago
  hvor mennesker misligholdes i lige så høj
  Casper Løwe Larssonhas quoted2 years ago
  Rami, Behrouz og Guled er for en gangs skyld tavse, næsten skræmte og hovedrystende.
  Ulrikke Dalkjær Riishas quoted2 years ago
  indtil en flok lærere kommer og skiller dem alle ad og kalder os for banditter og siger vi ikke hører til her i landet, så nu ringer de efter panserne.
fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)